Els moviments independentistes en cerca d’un estat propi no són minoritaris ni excepcionals, en el món actual. Des de la gran onada d’independències de la fi de la Guerra Freda, les tendències secessionistes han continuat vives en múltiples àrees del planeta i ara continuen manifestant-se ací i allà, com vol mostrar i demostrar el curs ‘Món actual i independentisme’, organitzat pel CIEMEN del 21 de gener al 7 d’abril a la seva seu de Barcelona.

Després de la primera edició, l’any passat, el curs proposa tant una introducció als conceptes teòrics més essencials comuna panoràmica general sobre aquests moviments, des del començament del segle XXI fins ara, a més de l’estudi aprofundit d’uns quants casos destacats d’Europa, el Llevant, l’Amèrica del Nord i l’Àfrica.

Les onze sessions del curs són impartides per David Forniès, cap de coneixement del CIEMEN i coordinador del diari digital Nationalia; Núria Franco-Guillén, docent i investigadora especialista en discursos sobre immigració i partits independentistes; Maria Rodó de Zárate, docent i investigadora especialista en moviments socials i geografies feministes; Marta Ter, investigadora especialista en Ucraïna, Rússia i el Caucas; Antoni Trobat, cap de relacions internacionals del CIEMEN, i Ricard Vilaregut, investigador en ciències polítiques.

Anteriorment al curs ‘Món actual i independentisme’, la veterana organització de defensa dels pobles sense estat i les llengües minoritzades d’Europa va preparar el 2013 un cicle semblant, amb el títol ‘Cap a una nova onada sobiranista?

Informació relacionada:

Entrevista amb Aureli Argemí (CIEMEN): ‘Catalunya té una gran responsabilitat en la construcció de la nova Europa dels pobles‘ (29-5-2013)

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb