Barcelona. Arenys de Mar. Festa de Sant Roc. Grups de joves vestits de blanc s'encarreguen de ruixar amb aigua de colònia els vilatans en record del vot de poble. Ambient. Hi són tot el matí, però a aquesta hora comencen.

A cavall del segle XVI i XVII, eren habituals les processons rogatòries a Sant Roc. No eren pocs els pobles catalans que s’hi encomanaven perquè els alliberés de les desgràcies que afectaven els seus veïns. Grans riuades desfilaven en processó demanant la seva intercadència perquè els salvés de la sequera, la pesta, la fam, les malalties, la misèria i el desenllaç natural de totes aquestes calamitats. Un vot, ras i curt, per salvar la vida.

Han passat quatre segles, però les Festes de Sant Roc segueixen celebrant-se a molts municipis catalans. Arenys de Mar és un dels pobles on la celebració ha mantingut més vitalitat, trobant un savi equilibri entre el manteniment de la tradició i la introducció de noves pràctiques festives. Cada 16 d’agost, els arenyencs recorden aquell llunyà estiu de 1607 en què Sant Roc –patró de la vila—els deslliurà de la pesta.

Llegeix l’article sencer fent clic aquí

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]