Els governs català i valencià fan front comú per gestionar els fons Next Generation

  • Els consellers Torrent i Climent denuncien la "unilateralitat" de l'estat espanyol i diuen que se senten menystinguts · Els executius faran un grup de treball per crear "sinergies" i trobar projectes conjunts per optar als fons europeus

VilaWeb
ACN
12.07.2021 - 19:48
Actualització: 12.07.2021 - 19:57

La Generalitat de Catalunya i la Generalitat Valenciana han denunciat la “unilateralitat” de l’executiu espanyol amb els Projectes Estratègics per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE), coincidint amb la presentació del projecte estratègic per desenvolupar el vehicle elèctric i connectat a càrrec del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. Així ho han expressat el conseller català d’Empresa i Treball, Roger Torrent, i el d’Economia Sostenible del govern valencià, Rafael Climent, en una conferència de premsa conjunta posterior a una visita institucional de Climent a Catalunya. Per revertir la situació, els executius han pactat de fer un grup de treball per buscar “sinergies” i trobar projectes conjunts per optar als fons europeus, focalitzats, entre altres, la indústria de la mobilitat i la transició energètica.

Tots dos consellers han confiat que el grup de treball iniciat ajudi a “aterrar” projectes conjunts per rebre part dels recursos dels fons Next Generation EU. L’àmbit d’actuació d’aquest grup de treball “continu i permanent” no es limitarà només a les convocatòries dels fons europeus, sinó que vol trobar “mecanismes d’encaix” en sectors estratègics com la mobilitat de zero emissions o el sector tecnològic entre el País Valencià i Catalunya.

Precisament, l’impuls del vehicle elèctric i connectat ha estat el protagonista de la presentació del primer projecte estratègic que s’articularà amb fons europeus i que rebrà una injecció de recursos públics de gairebé 4.300 milions d’euros. Tant Torrent com Climent han fet una crida perquè es “territorialitzin” aquests fons. “No podem ser mers administradors d’allò que decideix el govern d’Espanya”, ha lamentat Climent, que ha reivindicat que “l’eficiència” de la gestió de proximitat envers el centralisme. “Ens sentim menyspreats, per dir-ho de manera fina”, ha afegit.

Torrent ha coincidit a dir que “no hi ha hagut interlocució en el disseny de les línies del PERTE” i ha denunciat el “menysteniment” que ha sentit el seu departament, després de la presentació pública d’avui. El conseller ha aprofitat per reclamar de nou que la Generalitat de Catalunya pugui participar en la definició del disseny de “totes les convocatòries” dels fons europeus. “Reclamem que no se centralitzin els recursos”, ha dit el conseller, que ha reiterat que no estan “disposats” a “no participar en la definició” dels fons Next Generation, que suposen “una oportunitat importantíssima” per l’economia.

D’altra banda, ha carregat contra la lentitud en l’aplicació d’uns fons que “van amb retard” i advertit que “correm el risc” que si l’estat espanyol no opta per la subsidiarietat dels fons europeus, els recursos “no s’executin”. A més, ha reiterat la importància que els fons “drenin un teixit protagonitzat i per petites i mitjanes empreses, que no poden quedar al marge del procés”.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any