Els governs africans estudien d’abandonar la Cort Penal Internacional

  • Acusen el tribunal de l'Haia de ser massa dur amb els africans i massa tou amb americans i europeus

VilaWeb
Redacció
02.02.2016 - 22:00

Bona part dels caps d’estat presents a la cimera de la Unió Africana estudien si els seus països han d’abandonar conjuntament la Cort Penal Internacional de l’Haia i denunciar-la. Segons que diuen, la Cort aplica un doble sistema de mesurar: és molt dura i intransigent amb els països africans però molt feble i tolerant amb Europa i els Estats Units.

L’ex-cap d’estat de Costa d’Ivori, Laurent Gbagbo, és jutjat per la Cort, que aviat jutjarà també el vice-president de Kenya William Ruto.

La Cort Penal Internacional (o Tribunal Penal Internacional) és un tribunal de justícia internacional permanent, creat el 1998, amb la funció de perseguir persones físiques que hagin comès crims de guerra, genocidi, o crims contra la humanitat (com ara la tortura, l’apartheid, l’extermini, els assassinats, les desaparicions forçades, segrests i agressions) definits en diversos acords internacionals, sobretot a l’Estatut de Roma. La CPI té seu a l’Haia, als Països Baixos. Tret de Mauritània, Líbia i alguns estats de la banya d’Àfrica, la majoria dels països d’aquell continent en reconeixen la jurisdicció.

Cal no confondre la Cort Penal internacional amb el Tribunal Internacional de Justícia (també amb seu a l’Haia), que s’encarrega de resoldre disputes entre estats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any