Els deu personatges més rics de la història, segons la revista Time

La publicació s'ha assessorat amb economistes i historiadors

VilaWeb
Redacció
07.08.2015 - 04:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

La publicació nord-americana Time ha comparat les fortunes més grans de la història i ha fet un rànquing de les deu persones més riques de tots els temps. Aquesta particular classificació s’ha fet a partir d’entrevistes a historiadors i economistes, amb els següents resultats:

10. Genguis Khan

genghis

El que va ser el primer emperador mongol va arribar a controlar l’imperi contigu més gran de tota la història. Va conquerir gran part d’Àsia i Europa de l’est, incloent la Xina, Rússia, Pèrsia i l’Orient mitjà.

9. Bill Gates

bill-gates

És la persona més rica de l’actualitat. Segons la revista Forbes, el fundador de Microsoft acumula 79.300 milions de dòlars.

8. Alan el Roig

Alan-Rufus

Aquest noble bretó que va participar en la conquesta normanda d’Anglaterra va morir amb una fortuna d’onze mil lliures. Segons els càlculs de Philip Beresford i Bill Rubinstein, autors del llibre ‘Els més rics dels rics’, equivaldria a l’actualitat a 117.000 milions d’euros.

7. John D. Rockefeller

Rockefeller

El magnat del petroli va arribar a controlar el 90% de la producció dels Estats Units a través de l’empresa Standard Oil. Va morir amb una fortuna de 1.500 milions de dòlars, que al context econòmic actual serien 341.000 milions.

6. Andrew Carnegie

andrew carnegie

Aquest nord-americà d’origen escocès va vendre la seva empresa U.S Steel a J.P. Morgan per 480 milions de dòlars el 1901. La seva fortuna traslladada a l’actualitat seria de 327.000 milions de dòlars.

5. Joseph Stalin

Stalin

El màxim dirigent de la Unió Soviètica entre 1922 i 1953 és inclòs a aquesta llista sense avaluar exactament el valor de la seva riquesa. Els economistes que han contribuït amb la revista Time l’hi han inclòs com a líder suprem i absolut d’una economia de propietat estatal.

4. Akbar I

Akbar

També conegut per rei de reis o Akbar el gran, va ser el tercer emperador mongol. Durant el seu mandat, l’imperi mongol feia una quarta part de la producció econòmica mundial. Uns quants estudis econòmics sobre aquella època consideren que Akbar va ser l’home més ric del seu temps.

3. Emperador Song

Emperador Song

La dinastia xinesa dels Song (entre l’any 960 i el 1279) va constituir un dels imperis més potents econòmicament de tots els temps. L’economia xinesa d’aquell període significava entre el 25% i el 30% de la producció econòmica mundial. La capacitat recaptatòria i el sentit de la innovació tècnica van ser les marques d’identitat de la dinastia Song. L’emperador tenia un control absolut de l’economia i acumulava un poder immens.

2. August

August

L’imperi romà va acumular entre el 25% i el 30% del producte econòmic mundial, diuen alguns historiadors i economistes. Molts dels cèsars van acumular riquesa, però va ser August qui, segons el professor de Stanford Ian Morris, va arribar a tenir personalment una cinquena part de la riquesa de l’imperi. Entre més coses, August era propietari individualment de tot Egipte.

1. Mansa Musa

Mansa Musa

Mansa Musa I és el personatge més ric de la història, segons els experts consultats per la revista Time.  Va ser el poderós ‘mansa’ (rei de reis o emperador) de l’imperi de Mali. Aquest càrrec li atorgava la magna responsabilitat de ser el productor d’or més gran del món. Els economistes diuen que és impossible de calcular la riquesa de Musa, però no dubten a considerar-lo el més ric de tots els temps.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes