Els cultivadors de fesols de Santa Pau preveuen una bona collita, la primera amb el segell de la DOP

VilaWeb
Redacció
09.08.2015 - 10:00
Actualització: 10.08.2015 - 01:51

Santa Pau (ACN).- Bones perspectives per la primera collita de Fesols de Santa Pau sota la protecció i el segell europeu de Denominació d’Origen Protegida (DOP). El president de l’Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau i ara president del Consell Regulador provisional de la DOP, Lluís Suñer, ha explicat que les pluges de les darreres setmanes i la lleu davallada de les temperatures durant els primers dies d’agost han ajudat a que les plantes es recuperin de la calor de juliol i floreixin amb força. La previsió és començar a recollir els fesols aquest mes de setembre i ja avancen que no arribaran a les 60 tones que es van collir l’any passat perquè compten amb uns deu productors menys.

Ara fa pocs dies, la petita localitat de Santa Pau, a la Garrotxa, va centrar tots els titulars. El Diari Oficial de la Unió Europea (DOUE) publicava la inscripció de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Fesols de Santa Pau en el registre europeu de denominacions i indicacions geogràfiques protegides. D’aquesta manera culminava un procés que s’havia allargat durant anys i la collita d’aquest 2015 s’ha convertit en la primera que portarà aquest distintiu de qualitat.

Els Fesols de Santa Pau es van començar conrear al segle XVIII i se’ls pot diferenciar perquè són blancs, rodons i amb un pes que oscil·la entre els 18 i 30 grams per 100 llavors. El tret més característic però, és el seu gust, suau tot i conrear-se en terres volcàniques. Tenen un alt contingut proteínic i s’han convertit en el 20è producte català que aconsegueix aquest segell de protecció europeu.

En aquest sentit, des dels cultivadors de fesols assenyalen que estan esperançats i esperen que la primera collita de Fesols de Santa Pau amb l’etiqueta de la DOP sigui una bona collita. “Els fesols s’han fet molt macos, la onada de calor del mes de juliol va assecar molt els camps i vam patir una mica perquè és un conreu de secà tradicional però les pluges de les darreres setmanes i les temperatures un xic més baixes d’aquests primers dies d’agost estan ajudant molt a la floració”, ha detallat Suñer.

Segons el president de nou Consell Regulador provisional de la DOP i president durant anys de l’Associació de Cultivadors de Fesols de Santa Pau, les plantes necessiten que no faci massa calor durant la floració perquè si les temperatures s’enfilen les flors es deshidraten i no fecunden. “Preveiem i esperem tenir una bona collita tant en qualitat com en quantitat”, ha afegit.

Menys cultivadors

No obstant això, des de l’associació ja avancen que no podran arribar a les 60 tones recollides del 2014. “Va ser un any molt excepcional”, ha comentat el president. A part, enguany l’associació de cultivadors d’aquesta mongeta tant emblemàtica compta amb uns deu membres menys. “Hi ha un grup de productors que tenen una clientela molt directe i fidel i que per por a la burocràcia, els canvis i els papers que suposa ara formar part de la DOP no s’hi han volgut adherir i no podran posar el nom de Fesols de Santa Pau a les seves collites”, ha lamentat el president de l’entitat.

I és que el fet de formar part del registre europeu de denominacions protegides també comporta que els pagesos s’han de regir per un marc i un sistema a l’hora de conrear i conservar els fesols. Tal i com s’esmenta en el registre, no es permet la utilització d’additius ni conservants i cal que els fesols estiguin elaborats i conreats com marquen els mètodes tradicionals registrats.

Fins ara, normalment l’associació comptava amb uns 25 productors de fesols que superaven les 20 hectàrees de terrenys conreats. Ara, s’han quedat en uns 13 productors. “Es tracta de productors petits que tenien alguna reticència o els semblava un procés complicat. Però nosaltres estem contents, és el primer any i ha estat un trasbals per tothom. Esperem que l’any vinent s’hi sumi més gent i de mica en mica anar fent”, ha comentat en Suñer.

Al mateix temps el president també espera que la nova Denominació d’Origen Protegida sigui un atractiu més per a la comarca de la Garrotxa i una “font de vida” i d’ingressos per al territori. “Estem molt contents i satisfets, és un valor afegit més”, ha explicat.

Paral·lelament, desitgen que el nou segell serveixi per protegir més aquest producte tan natural gironí i tregui de les grans superfícies i supermercats aquelles mongetes que porten el nom de Santa Pau però no tenen res a veure amb els fesols que es conreen a la Garrotxa. “Preveiem i esperem que la demanda aquest any creixerà. La collita del 2013 es va esgotar completament i la del 2014 ens queda alguna cosa però estem convençuts que també s’acabarà abans de posar a la venda la nova collita del 2015”, ha afegit Suñer. En principi, els fesols d’aquest any es començaran a collir d’aquí a tres setmanes, el proper mes de setembre. Tot i això, un cop collits, s’hauran de batre, netejar i envasar. Des del sector esperen poder-los posar a la venda a partir del mes de novembre.

“De moment ja estem rebent moltes invitacions d’altres DOP i entitats catalanes per participar a  fires o mostres gastronòmiques i fer intercanvis”, ha comentat Suñer qui ha destacat que els “fa il·lusió” i esperen poder promocionar encara més el seu producte en aquesta nova etapa que arrenquen. “Esperem que la propera Fira del Fesol que es fa el mes de gener giri entorn a la nova Denominació d’Origen Protegida i serveixi per celebrar aquest esdeveniment amb tots els veïns”, ha afegit el president. D’altra banda, de moment el Consell Regulador de la DOP Fesols de Santa Pau és un ens temporal i d’aquí uns dos anys hauran d’escollir qui serà el president i l’estructura de la organització.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any