Els bancs també hauran de retornar els diners als clients que ja han acabat de pagar la hipoteca

  • De Guindos diu que els consumidors podran cobrar en un termini de quatre mesos

VilaWeb
ACN
20.01.2017 - 15:27

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El ministre espanyol d’Economia, Luis de Guindos, ha explicat aquest divendres que fruit de l’aprovació del Reial Decret que regula el mecanisme de retorn de les clàusules sol cobrades indegudament, les entitats bancàries disposen d’un mes per informar no només els clients que tenen hipoteques vives amb aquest tipus de clàusules, sinó també els que ja han acabat de pagar hipoteques en que se’ls van aplicar.

‘Evidentment si una hipoteca ja s’ha cancel·lat i va estar afectada en qualsevol moment per una clàusula sol que és nul·la, aleshores el banc lògicament té l’obligació de posar-ho en coneixement del consumidor en qüestió i es pot veure afectat pel mateix procediment’, ha sentenciat a la roda de premsa posterior al consell de ministres. L’executiu espanyol calcula que en total 1,5 milions de consumidors es podran beneficiar de la mesura i rebre els diners que van pagar indegudament per aquest tipus de clàusules.

De Guindos també ha justificat que el mecanisme s’hagi vehiculat a través d’un decret, i no per un decret-Llei, fet que hauria obligat el govern espanyol a sotmetre’l a tramitació parlamentària i negociar esmenes de la resta de forces polítiques.

‘Si ho haguéssim tramitat com a projecte de Llei haguéssim deixat obertes qüestions que haguessin impedit que el procediment estigués fixat i que haurien endarrerit el termini d’un mes de que disposen els bancs per crear tota la infraestructura’.

Segons De Guindos, obrir la possibilitat d’esmenes al text al Congrés dels Diputats hagués generat ‘incerteses’ i hagués acabat perjudicant els consumidors afectats per les clàusules hipotecàries.

El decret es publicarà al BOE dilluns, i a partir d’aleshores començarà a comptar el termini del mes de que disposen els bancs ‘perquè en quatre mesos ja hi pugui haver consumidors que recuperin les quantitats indegudament cobrades’.

1,5 milions de beneficiaris
De Guindos ha fet aquestes manifestacions a després que el Consell de ministre espanyols ha aprovat aquest divendres el reial decret acordat amb el PSOE, C’s, PNB i CC que regula el mecanisme extrajudicial pel retorn de les clàusules sol abusives.

El text obliga les entitats financeres a informar els seus clients de l’existència d’aquesta clàusula a la seva hipoteca, encara que estigui oculta, en el termini d’un mes, i a oferir un acord per tornar els diners en efectiu en tres mesos, incloent-hi els interessos de demora.

El mecanisme deixa oberta la porta a que les dues parts puguin acordar mecanismes de compensació alternatius, com per exemple una reducció de les quotes de la hipoteca. És un sistema voluntari per al consumidor -que pot anar igualment a la via judicial- i obligatori per a les entitats de crèdit, malgrat que un cop iniciat el procediment les parts no podran acudir a la justícia fins que expiri el termini de tres mesos.

Segons el ministre espanyol d’Economia a l’Estat hi ha 1,5 milions de persones afectades per les clàusules sol i per aquest motiu feia falta ‘habilitar un camí paral·lel al judicial per evitar el col·lapse de la Justícia i facilitar al consumidor que disposés d’un procediment molt ràpid per poder recuperar les quantitats indegudament cobrades’. ‘Tot el procés s’ha de fer en un període de temps màxim de tres mesos’

Segons l’acord entre govern espanyol i PSOE, si el consumidor obté per la via judicial una sentència més favorable que l’oferta rebuda anteriorment per l’entitat financera, el jutge podrà imposar als bancs la condemna de costos, és a dir, que les entitats s’haurien de fer càrrec del cost del procés judicial. En l’àmbit fiscal, no s’aplicarà l’IRPF als diners que siguin retornats per les clàusules sòl abusives, ja sigui pel procediment pactat o per la via judicial. Així doncs no s’aplicaran recàrrecs ni sancions ni interessos de demora. Els consumidors afectats només hauran de regularitzar la seva situació segons la deducció que se’ls havia aplicat.

A més, e mecanisme obliga les entitats a fer una oferta de retorn de les quantitats en aplicació de les clàusules sòl de contractes de préstecs o crèdits garantits amb hipoteca immobiliària, “amb previsió expressa i desglossada dels corresponents interessos”. Qualsevol altre acord que puguin arribar les parts tindrà caràcter subsidiari i l’entitat haurà de donar un termini de tres mesos perquè el consumidor es pugui assessorar. Així mateix l’acord contempla la creació d’una comissió de seguiment, control i avaluació de les reclamacions per garantir una correcta implementació del mecanisme extrajudicial. En aquesta comissió s’inclouen representants dels consumidors.

De Guindos ha recordat que el seu executiu prepara una nova Llei hipotecària on pretén ‘reforçar la transparència’ perquè no es tornin a produir casos com els de les clàusules sol. Segons el ministre espanyol, la nova normativa afavorirà una millor informació precontractual on s’establirà ‘molt clarament’ la informació que els bancs estaran obligats a donar al consumidor, i especialment les clàusules sensibles, com les sol, les anticipades i les de despeses afegides, de manera que ‘quan el client vagi al notari estigui perfectament clar que coneix totes les clàusules que poden ser especialment difícils d’entendre’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes