12.05.2025 - 19:50
“L’OPA no té futur”, recalcava dijous passat, eufòric, el conseller delegat del Banc Sabadell, en la presentació dels resultats de l’entitat, després d’advertir el “rebuig generalitzat” que suscita l’operació. I en tenia motius més que sòlids. César González Bueno acabava de fer públic que la seva entitat havia augmentat els beneficis el primer trimestre, d’un 58,6%, un rècord en tota la regla i un percentatge que doblava sobradament el 27% que havien presentat la setmana anterior, de mitjana, els grans bancs espanyols, que, al seu torn, globalment, també exhibien un rècord. El primer trimestre, doncs, si ens atenim als resultats finals, ha transcorregut en el millor context possible per a la banca de l’estat espanyol. Les xifres són prou clares. Entre tots sis han guanyat 8.489 milions d’euros, és a dir, gairebé cent milions diaris! No està gens malament.
Sense dubte, el fet més cridaner dels beneficis bancaris és que els han aconseguits durant la baixada de tipus del BCE, que, en teoria, els limita els guanys en el negoci pur, és a dir, rebre i prestar diners. I també ho han aconseguit malgrat l’aplicació de l’impost extraordinari del govern, que uns quants alts dirigents del sector van qualificar de “confiscatori”, “desproporcionat”, “perjudicial per a l’estabilitat del sistema financer”, etc. Ara veiem que aquest impost ha acabat essent, sobretot en el compte de resultats, una anotació comptable molt favorable el primer trimestre. I ens recorda un fet que ja és històric: que quan s’intenta de gravar de manera extraordinària el poder financer, sempre troba la manera de reaccionar eficaçment i passar la pilota de seguida…
El fet és que disposa dels mitjans per a endossar a la clientela el sobrecost dels nous impostos. És el sector que amb més facilitat pot fer repercutir els seus costs “sobtats” en la clientela, sobretot en un mercat oligopolístic –i amb competència minvant– com és l’espanyol. Per això es diu que “la banca no hi perd mai”. Fixeu-vos, fa solament tres mesos sabíem els resultats de tot l’any 2024. Els sis bancs espanyols principals havien guanyat en conjunt 31.768 milions en tot l’any, un 21% més que un any abans, de manera que van aconseguir un nou rècord, malgrat haver destinat prop de 1.500 milions a pagar l’impost extraordinari; sí, el que havien dit que els faria trontollar l’estabilitat financera. Semblava que havien tocat sostre en el creixement de beneficis, amb la davallada de tipus del BCE. Però acabem de constatar que no.
Quan es queixen, doncs, ens aixequen la camisa? És prou clar, per si n’hi havia dubtes. Tan clar com que els seus beneficis van a càrrec de tots nosaltres, particulars i empreses. No m’estranya que el diputat de Compromís, Alberto Ibáñez, en veient les xifres del primer trimestre, s’enutgés i instés el govern espanyol a exigir a la banca que utilitzi els seus “obscens” beneficis de més de 8.500 milions d’euros del primer trimestre a augmentar el parc d’habitatge públic. No crec que el govern Sánchez ho pugui fer, això que demana, però després el diputat va tocar el viu: assenyalà que, a Espanya, tretze anys després, la ciutadania continua retornant “gran part” dels 41.300 milions de rescat a la banca privada. En aquest context, Ibáñez va demanar al govern espanyol si tenia previst de recuperar mai els diners del rescat. Va bé que ens ho recordi, perquè sembla que s’hagi oblidat absolutament.
I ara cal que ens preguntem com s’ho han fet els bancs per arribar a mantenir la seva carrera de rècords, de trimestre en trimestre, fins i tot quan van mal dades. Hem de dir d’entrada que les xifres presentades la setmana passada amaguen dos factors que, si hi apareguessin, llevarien brillantor als resultats. El primer té relació amb un fet ja apuntat: que els bancs han comptabilitzat aquest trimestre l’impost especial del govern de manera diferent de l’any passat. Ara l’abonen fraccionadament i no pas tot d’una sola vegada, com al primer trimestre del 2024.
Al tancament del març de l’any passat, els sis bancs van restar prop de 1.500 milions d’euros als seus beneficis per a destinar-los a aquest impost. Enguany, en canvi, aquest gravamen els ha costat sols 370 milions. És a dir, simplement amb la diferència d’imputació en aquest tribut les entitats han tingut un impacte positiu de més de 1.100 milions d’euros. Per tant, si ens fixem en l’impost a la banca i prou i assumim l’impacte en el primer trimestre del 2024 de manera lineal, el creixement del benefici net hauria estat del 9%, molt lluny del 27% presentat. Ni hauria lluït tant ni hauria acaparat titulars als diaris. Aquesta és la realitat, que no hem de perdre de vista. Però el fet que no sigui tan espectacular no vol dir que no continuï essent molt positiva.
El segon factor que s’amaga en les xifres trimestrals de la banca té a veure amb la caiguda del seu marge d’interessos, que és la diferència entre els ingressos financers que un banc obté per prestar diners i els costs financers que ha de pagar pels dipòsits i pel finançament majorista. Entre el gener i el març aquest marge ha perdut una mitjana del 3,9%, 927 milions d’euros en total, fins a 22.548 milions d’euros. Cal destacar, que, si el primer factor –tractament de l’impost especial– és senzillament comptable, el segon és real, derivat de l’evolució dels tipus d’interès en els mercats.
Els bancs han provat de compensar la caiguda del marge d’interès amb més volum de crèdit i també amb més comissions, que han crescut d’un 5,9% interanual el primer trimestre, fins a 7.055 milions d’euros. El principal catalitzador d’aquesta remuntada concreta ha estat la captació de recursos fora de balanç, és a dir, amb la gestió d’actius, principalment fons d’inversió, que són molt més rendibles que no els dipòsits, car tenen al damunt més comissions. El missatge que la banca vol donar al mercat sembla evident: “Encara que les condicions esdevinguin menys favorables, el benefici ha de continuar creixent. I si no és per la via del negoci, serà per la via fiscal o comptable.”
Alguns analistes creuen que, tot i que el segon trimestre pot ser semblant al primer, quant a resultats, és normal que en la segona meitat de l’any acabem veient una mica més de feblesa. I, no cal dir-ho, que aquesta tendència es pot accelerar si els països on els bancs espanyols tenen més presència no arriben a cap acord beneficiós amb els Estats Units, perquè això repercutiria en l’activitat econòmica i, de retruc, en la dels bancs. Recordem que, com hem dit sovint, un dels punts amb més interrogants que presenta l’OPA del BBVA és precisament la presència i dependència dels beneficis de països com Mèxic, sobretot, i en grau més baix, de Turquia.