Els ajuntaments de Barcelona i Madrid advoquen per impulsar una agenda comuna. L’objectiu és exigir més autonomia al govern espanyol i reclamar una modificació de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals. El primer tinent d’alcalde de la capital catalana, Gerardo Pisarello, ha explicat que el seu objectiu és aconseguir ‘més capacitat per decidir en assumptes com pisos buits i la gestió de l’Impost sobre Béns Immobles’, i avançar cap a una més autonomia municipal i financera.

Ambdós ajuntaments es van reunir a final de juliol i van acordar treballar en aquest front comú, perquè ‘hi ha molt àmbit per recórrer de dues grans capitals, amb estatuts jurídics semblants i reptes similars en matèria de defensa de l’autonomia’.

Ha recordat que debaten amb diversos ajuntaments bones pràctiques i reptes en aquests assumptes, i ha apostat per ‘compartir idees sobre una contractació més justa que afavoreixi les pimes, i qüestionar lleis d’àmbit estatal, que han ofegat l’autonomia local’, entre elles ha citat la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l’Administració Local.

Segons Pisarello, ‘el Govern espanyol no només ha recentralizat molt amb l’excusa de la crisi, sinó que ho ha fet de manera molt poc dialogant. Creiem que cal tenir fronts comuns també de les grans ciutats per combatre aquesta situació i buscar alternatives’.

El lloguer
En aquest front comú també s’inclou l’exigència de regular el mercat de lloguer privat: ‘la solució de fons de l’assumpte de l’habitatge, mentre construïm un parc públic a l’altura de les grans ciutats europees, passa per un cert control i regulació dels lloguers abusius’. Després que els lloguers hagin augmentat prop d’un 7% a Barcelona en un any, ha avisat que cal ‘regulació i s’han d’usar totes les eines en l’àmbit autonòmic i estatal per abordar aquesta situació’ en què la majoria dels desnonaments és l’impagament del lloguer.

Pisarello ha lamentat una tendència d’increment dels preus ‘molt preocupant’ i ha anunciat que des de l’ajuntament posaran ‘totes les eines’ que tinguin a l’abast per garantir el dret a l’habitatge. També ha recordat les cessions de pisos buits que ha aconseguit el govern municipal d’Ada Colau i les adquisicions mitjançant el dret de tempteig i retracte.

Govern espanyol i el CIE
Pisarello ha insistit que el Govern espanyol ‘ha tingut molt poca sensibilitat municipalista i ha impulsat mesures que constitueixen un atac en tota regla a l’autonomia municipal’, i ha assegurat que el que han fet sovint ha estat interpel·lar-lo perquè compleixi les seves obligacions, com el cas dels refugiats i del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca.

També ha avisat que faran servir totes les eines judicials i administratives per tancar el CIE i, ‘si aquestes vies es tanquen, es retratarà molt el paper del govern espanyol’: ‘Creiem que té un cost en termes de legitimitat del mateix govern espanyol el fet que no sigui capaç d’escoltar aquest clamor i aplicar la legalitat en Drets Humans’.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.