ajuts

L’associació Carxofa del Baix Segura ha denunciat que, després de més de quatre mesos, els agricultors afectats per la gota freda ‘no han rebut ni un cèntim d’euro en ajudes’. Critiquen l’abandonament de les administracions públiques malgrat les promeses  inicials d’ajut.

El president, Diego Martínez, ha dit que ‘el panorama és desolador per a tots els agricultors que tenien els cultius hortícoles al marge esquerre del riu Segura, perquè ho han perdut tot i no hi ha indicis que la cosa puga millorar’. ‘Des de la nostra associació demanem que s’atenguen amb urgència les necessitats d’un sector que és vital per al Baix Segura’, ha afegit Martínez, que creu que les conseqüències ‘no sols les sofreixen els agricultors, sinó que algunes empreses del sector també hi han hagut de prendre mesures i reduir, molt a pesar seu, les plantilles de treballadors’, ha afegit.

‘És hora –ha continuat– que les fotos, les paraules, les visites i les bones intencions es convertesquen en realitat. Durant aquells dies fatídics van ser moltes les autoritats que van venir a la comarca i van mostrar solidaritat amb els afectats, però lamentablement aquestes visites només s’han quedat en gests’, ha dit. Segons Martínez, ‘aquest és un cas excepcional de gravetat extrema i que cal atendre per no deixar de costat milers de famílies d’agricultors’.

Tota la situació provocada per la gota freda incideix en la campanya de la carxofa de la comarca, que és atípica pel fet que la producció dels pobles afectats –Dolores, Almoradí, Oriola, Sant Fulgenci o Rojals, entre més– ‘pràcticament s’ha perdut tota’.

Són al voltant del 60% de la producció de la comarca i, ara com ara, ‘es treballa en el 40% de les zones que es van aconseguir salvar perquè eren més elevades i allunyades del marge esquerre del Segura, com ara Sant Miquel de les Salines o Benejússer, entre més’.

‘Gràcies a aquesta circumstància proveïm el mercat en fresc i n’atenem les demandes’, ha dit Martínez, que ha afegit que, si no hagués estat pels danys de la gota freda, ‘hauria estat una gran campanya’. ‘Si de debò volem protegir l’horta d’Europa, garantir el relleu generacional i que l’agricultura continue generant riquesa i ocupació al Baix Segura, hem de prendre mesures urgents i atendre’n les necessitats’, ha conclòs.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb