Els afectats de Vueling tenen dret a fins a 600 euros d’indemnització per retard, segons la CECU

  • Els afectats pels retards de Vueling tenen dret a les mateixes indemnitzacions econòmiques previstes en la normativa vigent per a les cancel·lacions

VilaWeb
Europa Press
04.07.2016 - 12:57
Actualització: 04.07.2016 - 13:07

Els afectats pels retards de Vueling tenen dret de rebre les mateixes indemnitzacions econòmiques previstes en la normativa vigent per a les cancel·lacions si el retard del vol és superior a tres hores, segons la Confederació de Consumidors i Usuaris (CECU), que insta la companyia a posar en marxa mecanismes que resolguin els seus problemes operatius.

En cas de cancel·lacions de vols el consumidor té dret de reemborsament del cost del bitllet, així com un vol al primer punt de partida, o al trasllat fins al punt de destí a través d’un altre mitjà de transport en condicions comparables, recorda la CECU en un comunicat.

A més, el passatger té dret de ser compensat per l’esmentada cancel·lació, indemnització l’import de la qual variarà en funció de la distància del vol: 250 euros si el vol és inferior a 1.500 quilòmetres, 400 euros si és d’entre 1.500 i 3.500 quilòmetres i 600 euros si el vols és superior a 3.500 quilòmetres.

Atencions al viatger
L’aerolínia ha de prestar una sèrie d’atencions al viatger, en funció de la distància del vol en cas de retard.

Entre elles s’inclou el menjar i la beguda suficient en funció del temps que calgui esperar; dues trucades de telèfon; fax o correus electrònics i allotjament quan calgui, amb transport des de i cap a l’aeroport en funció de la distància del vol.

Aquestes atencions estan regulades en funció de si el retard supera les dues hores en vols de fins a 1.500 quilòmetres; si el retard supera les tres hores en vols de més de 1.500 quilòmetres o en vols extracomunitaris d’entre 1.500 i 3.500 quilòmetres; o si el retard supera les quatre hores en els altres casos.

En el cas que el retard superi les cinc hores, els passatgers podran desistir del vol i recuperar el cost del bitllet: el viatger podrà reclamar pels danys i perjudicis que el retard li hagi ocasionat com la pèrdua de dies de vacances, excursions i connexions amb altres transports, excepte en cas de força major, que haurà d’acreditar la companyia i que no sembla donar-se en aquest cas.

On es pot reclamar?
La mateixa aerolínia ha d’oferir informació sobre els seus drets als usuaris. Des de la CECU aconsellen als usuaris afectats guardar tot els tiquets per reclamar les despeses ocasionats i fer-ho per escrit en el mateix aeroport davant de la companyia aèria.

En cas de no obtenir resultats, en el termini d’un mes es pot reclamar davant de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (Aesa). Si el perjudici sofert requereix d’una compensació superior a la prevista en la normativa es pot presentar una demanda judicial que, si la reclamació no supera els 2.000 euros, podrà resoldre’s a través d’un procediment verbal sense costos d’advocat o procurador.

La CECU, que ofereix en el seu web, en l’apartat ‘No clamis, reclama’, informació detallada sobre aquest assumpte en un apartat sobre transport aeri, recorda a l’Administració el seu deure de control sobre aquest tipus de companyies per evitar que es donin situacions que acaben afectant milers d’usuaris.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any