MINUT A MINUT

[EN DIRECTE] El PNB i Bildu empaten a 27 escons i els socialistes decidiran qui governa

  • Les eleccions han marcat en tot cas un canvi de cicle, més enllà dels resultats. Urkullu deixarà de ser president després de dotze anys al poder

VilaWeb
Redacció
21.04.2024 - 22:58

L’empat que apuntaven la majoria de sondatges de les eleccions al País Basc sembla que s’ha complert, a l’espera del resultat del vot exterior, que encara podria alterar el repartiment d’escons. Amb el 98% comptat, el PNB i Bildu empaten a 27 escons i els socialistes decidiran qui governa –a menys que es produís un pacte entre nacionalistes que sembla improbable. 

Bildu, que ha tingut el creixement més rellevant de la nit, ha estat a punt d’arrabassar la posició capdavantera al PNB en uns quants moments, però els jeltzales han mantingut la posició gràcies a un molt bon resultat a la demarcació de Biscaia. El PSE i el PP milloren resultat, i Sumar i Vox seran al parlament amb un escó cadascú.

Les eleccions han marcat en tot cas un canvi de cicle, més enllà dels resultats. El president Íñigo Urkullu no ha estat candidat per primera vegada d’ençà del 2012, després de tres mandats consecutius. L’ha substituït Imanol Pradales, desconegut fins fa pocs mesos. El candidat de Bildu, Pello Otxandiano, tampoc no era un rostre gaire famós, tot i que ha tingut una gran influència en els canvis discursius de la coalició els últims anys.  

22.58h

Andueza promet polítiques progressistes

Sense donar detalls de què pensa fer, i amb la capacitat de determinar qui governarà els pròxims quatre anys al País Basc, el candidat socialista, Eneko Andueza, s’ha vantat d’un “extraordinari resultat” –ha guanyat dos escons més, de 10 a 12. Andueza ha promès que mantindrà els compromisos electorals i que el vot als socialistes haurà servit “per a millorar la vida dels bascos, per a protegir i millorar els serveis públics, i per a fer polítiques progressistes”.

22.54h

Otxandiano reivindica un canvi de cicle

El candidat de Bildu, Pello Otxandiano, assegura que el País Basc és en una nova era, amb el parlament més sobiranista de la història. “De la perspectiva de partit, són els millors resultats que ha assolit mai el sobiranisme d’esquerra. N’hi ha una altra, de responsabilitat històrica, la perspectiva de país: aquests resultats mostren un mandat de país que ens diu que hem d’avançar en la sobirania i implantar polítiques socials més progressistes”, ha dit, entre crits d’independència”. Otxandiano s’ha mostrat convençut que acabaran arrabassant l’hegemonia al PNB: “Anem per bon camí i hi avancem molt ràpid”.

22.49h

Otegi celebra el resultat

El coordinador general d’EH Bildu, Arnaldo Otegi, ha remarcat que el recompte que fa el seu partit “és nacional” i, per tant, inclou Navarra. Sumant les xifres a totes dues comunitats, Otegi ha presumit de ser “la primera força independentista d’Euskal Herria” i d’haver superat els 400.000 vots. “Avui hem quedat igualats en escons, hem aconseguit una proesa”, ha dit, amb la mirada posada a les eleccions europees.

22.27h

Ortuzar parla d’un “govern plural”

El president del PNB, Andoni Ortuzar, ha celebrat que el resultat de les eleccions confirma que “la societat ha votat per un govern liderat pel PNB i per un govern plural”, bo i obrint la porta a un acord de coalició –probablement amb els socialistes, que ja hi governen ara. “Assumim la iniciativa de formar govern i ens posarem en contacte amb les altres forces”, ha dit, i ha promès estabilitat, credibilitat i confiança. Ortuzar ha reivindicat que la victòria del PNB s’hagi produït malgrat un clima de sondatges que afavorien Bildu. El candidat Imanol Pradales, sense concretar gaire, s’ha congratulat del resultat. “Ens han donat la clau del futur d’aquest poble i actuarem amb total responsabilitat”, ha dit.

22.07h

Empat, amb tothom pendent del vot exterior

El resultat sembla estabilitzat finalment, amb el 97% escrutat, tot esperant el vot exterior, que encara pot ser determinant, atès que l’estira-i-arronsa ha estat continu durant tot el recompte i hi ha escons que depenen de molt pocs vots. Ara com ara, tal com preveien la majoria de sondatges, el PNB i Bildu empaten a 27 escons, amb un 35% dels vots per als primers i un 32% per als segons. La tercera posició és per als socialistes, que obtenen dos escons més, 12 en total, i un 14% del vot. El PP també puja de 6 escons a 7 i rep un 9% dels vots. Sumar entra al parlament amb un sol diputat i un 3% dels vots; i Vox també, amb un 2%.

21.43h

Un ball continu

Un escó que es disputen per molt pocs vots el PNB i Sumar a la demarcació d’Àlaba fa ballar contínuament la distribució d’escons. Ara com ara, amb el 82% escrutat, Bildu obtindria 28 escons, un més que no pas el PNB (tot i que qui guanya en vots és el PNB). Els socialistes n’obtindrien 11; el PP, 7; i Sumar i Vox, un cadascun

21.27h

Bildu torna a avançar el PNB

Bildu acaba d’avançar el PNB per un escó amb el 57,01% del vot comptat. Els abertzales obtindrien de moment 28 escons, un més que no pas els jeltzales, que per primera vegada quedarien en segona posició. En canvi, el PNB ha rebut fins ara més vots que no pas Bildu (214.000 a 197.000). Els socialistes aconseguirien 11 escons; el PP, 7; i Sumar i Vox, un.

21.14h

El PNB recupera posicions

Malgrat que Bildu havia començat l’escrutini per davant, el PNB ja ha remuntat i, amb el 40% escrutat, tots dos partits empatarien a 28 escons, amb el PNB per davant en vots: els jeltzales n’han rebut, fins ara, 151.000 i els abertzales, 139.000. Els socialistes obtenen de moment 11 escons; el PP, 7; i Vox es mantindria dins del parlament amb un sol escó.

21.09h

Primeres dades oficials

Amb el 24% escrutat, Bildu encapçala el recompte arreu del País Basc amb 29 escons, un per davant del PNB, que n’obtindria 28. El PSE n’aconseguiria 11 i tindria la clau per a decantar la balança. El PP mantindria els 6 escons actuals i Vox continuaria dins de l’hemicicle amb un sol diputat. Ni Sumar ni Podem, que hi han concorregut per separat, no entrarien al parlament.

Les primeres dades confirmen el fort resultat del PNB a Biscaia, on aconseguiria 11 diputats, tres més que no pas Bildu. Al seu torn, els abertzales també haurien fet un resultat històric a Guipúscoa, amb 12 escons, tres més que no pas el PNB.

20.48h

Els resultats de fa quatre anys

Els últims quatre anys, la composició del parlament basc ha estat la següent (entre parèntesi, els diputats que obtindrien ara segons el primer sondatge de la televisió pública basca): PNB, 31 escons (26-28); Bildu, 21 escons (26-28); PSE, 10 escons (10-12); Podem, 6 escons (1-2); PP, 6 escons (7); Vox, 1 (0).

20.40h

Canvi de cares, canvi de cicle

Sigui quin sigui el resultat, els comicis suposen un canvi de cicle. El PNB no hi presenta el president Iñigo Urkullu per primera vegada d’ençà del 2012 –és a dir, després de tres mandats consecutius. Va ser una decisió de la direcció del partit, que volgué imposar una renovació per trasbalsar la tendència als sondatges. Uns quants dies abans, el coordinador general de Bildu, Arnaldo Otegi, havia anunciat que tampoc no hi voldria concórrer. El candidat jeltzale, Imanol Pradales, era fins fa poc un diputat foral de Biscaia, encarregat d’infrastructures i desenvolupament, fins aleshores desconegut per al gran públic, i que just avui, dia de les eleccions, fa quaranta-nou anys. El candidat abertzale, Pello Otxandiano, tampoc no era conegut. Otxandiano, enginyer de telecomunicacions, ha estat un dels timoners del nou rumb estratègic de Bildu com a director de programes de la coalició.

20.29h

Els socialistes, decisius

Totes les previsions indiquen que ni el PNB ni Bildu no tindrien a l’abast la majoria absoluta i que necessitarien bé pactar entre ells o bé pactar amb els partits socialistes, que millorarien resultats respecte de fa quatre anys i obtindrien entre 10 i 12 escons. El PSE hauria tingut un augment de vot significatiu a Guipúscoa, on ja va fer molt bon resultat a les eleccions espanyoles del 23 de juliol de l’any passat, que guanyaren en vots arreu del País Basc. El cap de cartell, Eneko Andueza, que s’estrenava en aquestes eleccions, ha assegurat en més d’una ocasió que de cap manera no pactaria amb Pello Otxandiano, candidat dels abertzales. Ara com ara, els socialistes ja governen en coalició amb el PNB.

20.23h

Biscaia, decisiva per al PNB, Guipúscoa, per a Bildu

Segons les previsions del sondatge d’EiTB, el creixement de Bildu s’apuntalaria sobretot en una victòria abassegadora a la demarcació de Guipúscoa, on obtindria el 40,1% del vot, més de vuit punts per davant del PNB, i en una clara victòria també a Araba, on Bildu avançaria els jeltzales. En canvi, els papers s’invertirien a Biscaia, on el PNB obtindria un 40,3% del vot, força per damunt del 29% que obtindrien els abertzales.

20.03h

Les enquestes al País Basc també apunten a l'empat

El primer sondatge d’EiTB, la televisió pública basca, que no és fet a peu d’urna, pronostica un empat entre el PNB i EH Bildu en un interval entre 26 escons i 28. Els jeltzales guanyarien en vots però podrien empatar a escons amb els abertzales. El PSE mantindria la tercera plaça i obtindria entre 10 escons i 12, seguit del PP, que n’aconseguiria 7. Podem tindria l’entrada assegurada de manera molt justa, amb 1 escó o 2, i Sumar restaria fora del parlament, amb l’escassa opció de rebre 1 diputat.

19.13h

La participació se situa al 51% a les 18.00

· La meitat dels bascs cridats a les urnes ja ha votat a les 18.00, superant en 15 punts la participació registrada en els anteriors comicis. Biscaia ha tingut la participació més alta fins a mitja tarda, amb el 51,9% dels electors; a Àlaba, el 48,7%; i a Guipúscoa, el 50,7%.

En conseqüència, ja es pot dir que la participació serà més alta que no pas el 2020, atès que amb prou feines el 50% dels votants va participar en aquelles eleccions.

14.09h

Un 28% dels bascs han votat a la una, una xifra superior a la de fa quatre anys

· La xifra no es pot comparar exactament pel canvi de metodologia, però apunta a un creixement del vot respecte de fa quatre anys.

La millor xifra de votació és a Guipúscoa, amb un 30% del vot, i a Biscaia s'arriba al 27,4%. A Àlaba hi ha la xifra més baixa, un 25,9%.

13.19h

Andueza (PSE) confia que les urnes es reflecteixin la "pluralitat i diversitat" de la societat basca· El candidat del PSE, Eneko Andueza, ha dit que decidir el futur col·lectivament era una responsabilitat de tots, motiu pel qual ha fet una crida a acudir a les urnes. Així mateix, ha confiat que es reflectís la pluralitat i diversitat del País Basc.

L'aspirant socialista ha votat cap a les 11.30 al col·legi públic Maestro Zubeldia de Portugalete, on una de les seves filles hi ha anat amb una samarreta de la SD Eibar en què es podia llegir "Andueza president".

"Decidir el futur col·lectivament és una responsabilitat de tots. El País Basc es juga al seu futur, el dels nostres fills, el de les nostres filles, el nostre propi; ens juguem el nostre estat de benestar, els nostres serveis públics i crec que la millor manera de defensar-los és acudir a votar", ha dit.

12.56h

García (Sumar) confia a aconseguir una representació que permeti a Sumar de fer una política progressista· La candidata de Sumar, Alba García, ha confiat d'aconseguir una representació que permeti a la seva coalició de fer una política progressista al govern basc.

Després d'haver votat a Bilbao, García ha dit que la jornada d'eleccions al parlament basc era un dia important perquè podia haver-hi un canvi al País Basc que desemboqués en un tomb a l'esquerra.

Preguntada sobre un hipotètic govern amb EH Bildu i el PSE, García ha dit que avui no era el dia per a parlar d'aquestes coses i ha assenyalat que la postura de Sumar respecte del PNB havia estat clara tota la campanya: "Els nostres projectes polítics són radicalment diferents i antagònics." Ha dit que amb la resta d'agents polítics i de partits caldria parlar de moltes qüestions.

Alba García ha protagonitzat una de les anècdotes de la jornada electoral, atès que s'ha oblidat la butlleta que tenia preparada a casa perquè estava nerviosa. Així, quan ja havia lliurat el document d'identitat als components de la mesa electoral, s'ha adonat que no la duia.

12.44h

Pradales destaca que es tracta d'un dia molt important per al futur del País Basc· El candidat del PNB, Imanol Pradales, ha votat passades les 11.00 al centre cultural Santa Clara de Portugalete, on ha fet una crida a la participació de tots els bascs perquè puguin decidir allò que els preocupa per al futur.

"És un dia molt important per al futur del País Basc. Avui es tria el govern del País Basc i, per tant, m'agradaria que totes les persones d'aquest país poguessin participar amb el seu vot en les eleccions", ha dit.

12.32h

Patxi López ha instat els ciutadans bascs a votar· L'ex-president basc i portaveu del PSOE al congrés espanyol, Patxi López, ha instat els bascs a votar perquè el País Basc tingui "un canvi tranquil, amb estabilitat i sense aventures que no porten enlloc".

Després de votar a Portugalete, López ha fet una crida perquè la gent vagi a votar. "És un gest, el vot, que no costa gaire, però que té un poder enorme i una capacitat de decisió tremenda", ha dit.

11.43h

Otxandiano defensa un canvi polític a les urnes· El candidat a president d'EH Bildu, Pello Otxandiano, ha anat a votar a les 10.00 al col·legi públic d'Otxandio, on ha estat rebut entre aplaudiments i crits de "Ari, ari, ari, Pello lehendakari".

Després d'agrair als apoderats i interventors d'EH Bildu la feina feta als col·legis electorals, ha dit: "Avui fa un dia esplèndid per a engegar un canvi polític en aquesta part del país."

"Som davant una oportunitat, un canvi que deixi enrere polítiques caduques, maneres de fer política que cal superar, una inèrcia que cal revertir. Tenim la possibilitat que els mateixos continuïn o deixin de fer el mateix", ha afegit.

Així mateix, ha defensat que la "garantia" perquè hi hagués el canvi la representava EH Bildu, motiu pel qual ha fet una crida a la participació.

10.20h

Urkullu fa una crida a la participació

· El president basc, Iñigo Urkullu, ha confiat que hi haurà una alta participació en les eleccions basques d'avui i ha assenyalat que deixaria el càrrec satisfet: "Amb una sensació de treball fet, d'un camí recorregut i pensant que ho hem procurat fer tan bé com ha estat possible per deixar el País Basc en la situació en què és avui."

Urkullu ha estat el més matiner dels dirigents polítics a anar al col·legi electoral. Ha votat a les 9.15 a l'escola pública Zabalarra de Durango, on ha votat per última vegada com a president basc. En declaracions als mitjans de comunicació, Urkullu ha incidit en el compromís que implica la jornada.

09.05h

· Els 729 col·legis electorals del País Basc han obert les portes. En total, 1.795.212 ciutadans han estat cridats a les urnes. Fins a les 20.00, romandran obertes les 2.695 meses, conformades per 8.085 persones.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any