MINUT A MINUT

Biden guanya els 20 vots de Pennsilvània

  • El candidat demòcrata es converteix en el 46è president dels Estats Units

VilaWeb
Redacció
07.11.2020 - 17:45
Actualització: 07.11.2020 - 17:51

Els Estats Units entren a la recta final del recompte de les eleccions presidencials enmig d’una tensió exponencial. Donald Trump ha amenaçat de portar el recompte als tribunals, mentre que els mitjans nord-americans ja han proclamat la victòria de Joe Biden.

09.33h

El candidat demòcrata a la presidència dels EUA, Joe Biden, ha fet un nou missatge públic des de Delawere aquesta matinada on s'ha mostrat convençut que serà el pròxim president, tot i que ha estat caut i encara no s'ha proclamat vencedor. 'Encara no tenim una declaració final, però les xifres són clares i guanyarem aquesta cursa amb una clara majoria', ha dit. Biden ha assenyalat que en aquestes eleccions els ciutadans han reconstruït 'el mur blau', en relació amb el color associat als Demòcrates, 'al mig d'aquest país que fa quatre anys es va ensorrar'. 'Pennsylvania, Michigan, Wisconsin, el cor d'aquesta nació', ha dit. De totes maneres, i davant de les contínues acusacions de frau de Donald Trump, ha demanat de mantenir la calma i deixar que el procés de recompte acabi.

Vegeu ací el seu missatge:

06.11.2020
15.00h

Després d'avançar-se a Trump a Geòrgia, on ara com ara Joe Biden va 1.097 vots per davant, el candidat demòcrata ja encapçala el recompte també a Pennsilvània, el premi gros dels estats restants (20 vots electorals que el farien president automàticament, si es confirmessin), amb el 95% del vot escrutat i les previsions que la majoria del 5% restant serà per a l'ex-vice-president. Biden ja té gairebé tots dos peus dins de la Casa Blanca.

11.04h

El recompte provisional deixa el mapa electoral decantat cap a Joe Biden. Si es consoliden els resultats d'Arizona, Nevada i Geòrgia, Biden obtindria un total de 286 vots electorals, és a dir, 16 més dels 270 que necessita.

10.41h

Biden passa davant al recompte de Geòrgia per primera vegada. Amb el 99% escrutat, acumula 2.449.371 vots, 917 més que Donald Trump. Biden té ara mateix 253 vots electorals. Si guanya a Geòrgia, en tindrà 269 i li'n faltarà un i prou per a ser el president electe. Ara mateix, també encapçala el recompte d'Arizona (11 vots) i Nevada (6 vots).

09.08h

L'equip de campanya de Donald Trump ha presentat un recurs contra el recompte oficial de vots de Filadèlfia. Segons que informa la CNN, l'equip considera que s'ha obstaculitzat l'observació del vot a la ciutat, de manera que els han vulnerat els drets. De totes maneres, el recurs no inclou cap detall sobre aquesta obstaculització. Segons la cadena nord-americana, el recurs sembla una còpia del que també s'ha presentat fa unes hores al Tribunal Suprem de Pennsilvània.

08.51h

48 hores després de la votació, els Estats Units continuen sense un president electe. El recompte en cinc estats claus encara no ha decantat la balança, tot i que Joe Biden cada vegada és més a prop d'entrar a la Casa Blanca. L'ex-vicepresident de Barack Obama té 253 vots electorals i només en necessita 17 més per guanyar. Ara per ara va per davant en l'escrutini a Arizona i Nevada, dos estats que, si es consoliden els resultats, li donaran els vots que li falten. A més a més, Biden és molt a prop de capgirar el recompte a Geòrgia, on hi ha 16 vots electorals en joc. Tot seguit us oferim l'estat de l'escrutini a Geòrgia, Nevada, Carolina del Nord, Arizona i Pennsilvània:

—Pennsilvània (20 vots electorals): Amb el 94% escrutat, Trump va per davant en el recompte amb el 49,5% dels vots, tot i que el seu avantatge és de menys de 20.000 sufragis.

—Carolina del Nord (15 vots electorals): Amb el 94% escrutat, Trump va per davant en el recompte amb el 50% dels vots. El seu avantatge és de més de 76.000 sufragis.

—Geòrgia (16 vots electorals): Amb el 98% escrutat, Trump va per davant en el recompte, però està empatat en percentatge de vot amb Biden (49,4%). El seu avantatge és de menys de 1.000 vots.

—Arizona (11 vots electorals): Amb el 90% escrutat, Biden va per davant en el recompte amb el 50,1% dels vots. El seu avantatge és de més de 47.000 sufragis.

—Nevada (6 vots electorals): Amb el 89% escrutat, Biden va per davant en el recompte amb el 49,4% dels vots. El seu avantatge és de només 12.000 sufragis.

08.30h

Donald Tump continua encapçalant el recompte a Geòrgia (98% escrutat), però el seu avantatge respecta Biden ha quedat reduïda a menys de 2.000 vots. Si l'ex-vice-president aconsegueix capgirar el resultat, seria pràcticament president, tenint en compte que va per davant també a Nevada i Arizona.

01.23h

El president Trump ha fet una intervenció sorprenent des de la Casa Blanca, afirmant que els demòcrates estan 'robant' l'elecció. Sense presentar cap prova al respecte Trump ha llegit un llarg discurs en la sala de premsa, després del qual no ha permès cap pregunta. Amb els resultats en diversos estats encara per arribar Trump ha insistit una vegada i una altra que hi ha una operació en marxa per a alterar el resultat de les eleccions amb el que ha qualificat de 'vots il·legals' i ha respost implícitament a Biden afirmant que tots els vots han de ser comptats 'si són legals'. Trump ha dit que encara confia en guanyar però que acudirà als tribunals 'fins el més important del país' per a disputar legalment el resultat si no guanya.

En la foto es veu el discurs que Trump portava escrit, amb anotacions.

05.11.2020
22.31h

Biden ha fet una breu compareixença. Ha tornat a demanar calma, ha dit que tenen bones sensacions i ha assegurat que es comptaran tots els vots.

https://twitter.com/JoeBiden/status/1324461496856797185

20.42h

Jutges de Geòrgia i Michigan han desestimat els recursos que l'equip de campanya de Donald Trump han presentat contra la votació en aquests dos estats, segons que recull la cadena CNN.

18.18h

Nova actualització del recompte a Nevada que tranquil·litza encara més Joe Biden: el demòcrata hi amplia de 8.000 a 12.000 vots el seu avantatge.

17.54h

El jutge refusa la demanda de Donald Trump contra el recompte a Geòrgia. Un cop important contra l'estratègia post-electoral del president per a frenar i qüestionar la possible victòria de Joe Biden.

17.04h

Enmig de la incertesa als Estats Units, una possibilitat sonada s'obre camí com mai abans en la història, tot i que encara no és altament probable: un empat tècnic de tots dos candidats a 269 vots, al llindar dels 270 necessaris per a declarar-se guanyador de les eleccions.

Ara com ara, perquè es produís aquest escenari, hi ha quatre requisits:

  1. Joe Biden hauria d'emportar-se els 16 vots de Geòrgia. De moment són per a Donald Trump, però l'ex-vice-president retalla distàncies a molta velocitat en el vot per correu. Aquest requisit és altament probable.
  2. Nevada, on Biden guanya per tan sols 8.000 vots de diferència i amb el 14% del vot pendent d'escrutar, hauria d'acabar en mans del republicà. El resultat en aquest estat és ara com ara una incògnita.
  3. Arizona, on ara com ara Biden encapçala el recompte al 86% dels vots amb 69.000 vots de diferència, hauria d'acabar en mans de Trump. La tendència sembla indicar que retalla distàncies, però és difícil que l'estat acabi vermell.
  4. Trump hauria de mantenir Pennsilvània, on Biden retalla distàncies a tota velocitat gràcies al vot per correu. És un escenari improbable.

Què passaria, si hi ha empat?

És el pitjor dels escenaris possibles en un país que no s'esperava un resultat tan ajustat, i amb el president en funcions acusant els demòcrates de frau i robatori electoral. En una situació altament conflictiva, la Casa de Representants hauria de triar el president. En aquesta cambra hi ha majoria demòcrata, però el vot no seria individual, sinó que s'encarregaria a un delegat de cada estat. La possibilitat que la majoria d'estats assolissin una majoria republicana entre ells i la Casa acabés elegint Trump, doncs, és viable. Però mai no s'ha produït un empat, i el protocol és ple d'incògnites. Al seu torn, el Senat, de moment amb majoria republicana, hauria de triar el vice-president.

13.35h

Joe Biden escurça cada vegada més la seva distància amb Donald Trump a l'estat de Pennsilvània, el premi gros dels estats que queden per declarar en els comicis. Biden continua darrere de Trump, però si bé ahir i abans-d'ahir la distància entre tots dos en aquest estat havia arribat a ser de sis punts, ara és molt ajustada: Trump té un 50,7% dels vots i Biden un 48,1%, amb una diferència de 164.000 vots.

Si Biden guanyés Pennsilvània obtindria els 270 vots electorals necessaris per entrar a la Casa Blanca, independentment de si retingués Arizona, un estat que mitjans com AP o Fox ja havien declarat per al demòcrata, però on la diferència també s'està ajustat, en aquest cas en favor de Trump. A Arizona, Biden lidera amb el 50,5% dels vots i Trump té un 48,1%, amb el 86% escrutat.

12.11h

L'únic estat on se celebraven dues eleccions al Senat -una perquè tocava i, la segona, per una vacant- era Geòrgia, que a hores d'ara continua essent un estat decisiu on no ha acabat el recompte. En l'elecció especial, cap dels candidats no ha arribat al 50%, i hi haurà d'haver segona volta. I en l'elecció programada, el senador republicà David Purdue disposa del 50% amb el recompte a punt d'acabar-se, però els darrers vots que resten són els enviats per correu, entre els quals la majoria són demòcrates.

Si Purdue tampoc no arribés al 50%, hi hauria dues segones voltes d'eleccions al Senat, totes dues a Geòrgia, que podrien o bé mantenir la majoria republicana, o bé empatar el nombre de senadors demòcrates i republicans a la cambra, o bé inclinar la balança a favor dels demòcrates, cosa que canvia completament la persepctiva d'una presidència de Joe Biden, perquè l'aleshores president tindria molt més marge de maniobra.

09.35h

Ahir els nord-americans, a part de participar en les eleccions presidencials, també van votar la nova Cambra de Representants i un terç del senat.

A la cambra baixa, on els demòcrates tenien majoria absoluta (232 escons), l'escrutini també avança amb lentitud. Ara mateix, els demòcrates acumulen 192 representants i els republicans 186 (la majoria són 218). Els mitjans nord-americans preveuen que els demòcrates retindran el control de la Cambra de Representants, però amb un marge força estret.

D'una altra banda, al senat, on els republicans tenien una majoria de 53 escons, s'espera que el partit de Donald Trump hi perdrà representació, però no pas el control de la cambra. Segons els mitjans nord-americans, els demòcrates passaran de 45 senadors a 47, tres per sota de la majoria. Els candidats republicans a Carolina del Nord, Alaska i Geòrgia encapçalen el recompte i, si es consoliden els resultats, permetran al Partit Republicà de conservar el senat.

08.49h

Si s'acaba confirmant la victòria de Joe Biden, que ara només ha de menester 17 vots electorals, serà la primera vegada que un candidat arriba a la Casa Blanca sense haver guanyat a Ohio d'ençà del 1960, quan John F. Kennedy va guanyar les eleccions, però a l'estat guanyà Richard Nixon. També serà la primera vegada d'ençà del 1992 que a Florida guanya el candidat perdedor.

07.55h

Biden només necessita 17 vots electorals per a esdevenir el nou president dels Estats Units. L'ex-vice-president de Barack Obama encapçala ara mateix el recompte a Arizona (86% escrutat) i Nevada (86%). Si guanya finalment a tots dos estats, aconseguirà els 17 vots que li manquen. Així mateix, Donald Trump encapçala el recompte als tres estats restants (51 vots): Geòrgia (95% escrutat), Carolina del Nord (95%) i Pennsilvània (89%).

03.58h

Les darreres dades que arriben del recompte de Pensilvània indiquen que Biden encara té una possibilitat de guanyar-hi perquè la distància entre ell i Trump s'està rebaixant molt gràcies al vot per correu.

02.46h

Alexandria Ocasio-Cortez, una de les veus més prominents de l'esquerra del Partit Demòcrata ha reclamat que s'obri un debat dins el partit perquè fins i tot guanyant Biden els problemes que l'elecció ha destapat són importants: 'fa anys que els demòcrates sabíem que tenim problemes per a retenir el vot latino' ha dit.

01.34h

La campanya del president Donald Trump ha anunciat que portarà als tribunals els resultats de Michigan, Pensilvània i Geòrgia.

00.34h

És previst que aquesta nit es coneguin els resultats a Arizona i Geòrgia, que podrien posar ja Joe Biden per damunt dels 270 vots necessaris per a guanyar les eleccions

04.11.2020
22.48h

Biden guanya a Michigan, un altre dels estats clau. Si confirma les victòries a Arizona i Nevada, serà president. També podria ser-ho si guanyés a Pennsilvània, on s'estreny l'avantatge de Trump. A les tres de la matinada –hora nostra– Arizona farà públic el resultat.

22.10h

Compareix Joe Biden. Envia un missatge de tranquil·litat als nord-americans i diu que per sobre de tot es considera un demòcrata. 'Ningú no ens prendrà la democràcia, ni ara ni mai', ha dit. S'ha mostrat confiat que sumarà els 270 vots electorals necessaris per a ser president i ha assegurat que governarà per a tots els nord-americans.

21.11h

Trump perd gas a Pennsilvània, malgrat que continua liderant el recompte amb vuit punts de marge sobre Biden. S'hi han escrutat el 82% dels vots.

20.26h

Biden recupera Wisconsin pels demòcrates i suma deu delegats més. Manté l'avantatge a Michigan, Arizona i Nevada, que li atorgarien la victòria.

20.12h

La campanya de Biden vindica que és el candidat més votat de la història i que ha revertit pels demòcrates almenys tres estats perduts el 2016. Asseguren que guanyaran les eleccions.

19.44h

La senadora republicana Susan Collins renova de nou el seu escó amb una victòria clara a Maine. El seu suport a Trump en molts moments clau ha estat decisiu durant la darrera legislatura.

19.21h

La campanya de Trump ha dit que demanaria un recompte a l'estat de Wisconsin, un dels que poden determinar el guanyador, i on els resultats fan guanyador Biden.

17.53h

Biden continua ampliant el seu lideratge a Michigan i ja porta 30.000 vots d'avantatge per davant de Trump, amb el 97% escrutat. La previsió estadística és que els vots que falten per a comptar-hi siguin majoritàriament demòcrates.

17.21h

Per un error en el recompte de la casa Edison Research a Arizona, l'escrutini s'havia situat gairebé al 100%, mentre que en realitat és tot just al 86%. En l'últim 10%, Trump ha retallat 100.000 vots d'avantatge a Biden. Si manté la tendència i s'hi acaba imposant, el candidat demòcrata no en tindria prou amb Michigan i Wisconsin i hauria de sumar també Pennsilvània, Carolina del Nord o Geòrgia, on ara com ara Trump va per davant.

16.20h

Consulteu els resultats a tots els estats. L'escrutini encara no permet donar guanyadors a Alaska, Arizona, Carolina del Nord, Geòrgia, Michigan, Nevada, Pennsilvània i Wisconsin.

16.06h

Trump torna a acusar els demòcrates de manipular el recompte electoral, després que Biden hagi capgirat el recompte a Michigan i Wisconsin. 'Anit encapçalava, de manera sòlida, a molts estats claus controlats pels demòcrates. Però després, un rere l'altre, han començat a desaparèixer de manera màgica, com si s'haguessin comptat vots sorpresa', ha piulat.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1324004491612618752?s=20

16.02h

Biden capgira Michigan amb el 90% dels vots escrutats. L'ex-vice-president aconsegueix el 49,3% dels vots, mentre que Trump el 49,1%. De totes maneres, el marge és ínfim: uns 9.000 vots. Si aquest resultat es consolida, conjuntament amb Wisconsin, Biden podria guanyar les eleccions per 271 vots electorals contra 269 de Trump.

13.28h

Biden acumula fins ara 225 delegats electorals i Trump 213. Per esdevenir president en fan falta com a mínim 270. Encara queden vuit estats per assignar:

—Alaska (3 delegats): Trump per davant amb el 61,4% dels vots (36% escrutat).
—Arizona (11 delegats): Biden per davant amb el 51,8% dels vots (82% escrutat).
—Carolina del Nord (15 delegats): Trump per davant amb el 50,1% dels vots (95% escrutat).
—Geòrgia (16 delegats): Trump per davant amb el 50,5% dels vots (92% escrutat).
—Michigan (16 delegats): Trump per davant amb el 49,4% dels vots (86% escrutat).
—Nevada (6 delegats): Biden per davant amb el 49,3% dels vots (86% escrutat).
—Pennsilvània (20 delegats): Trump per davant amb el 55,1% dels vots (75% escrutat).
—Wisconsin (10 delegats): Biden per davant amb el 49,5% dels vots (97% escrutat).

Amb aquestes dades provisionals, Trump aconseguiria 283 delegats, però queda encara molt vot per correu per escrutar, que ja ha provocat el tomb a Wisconsin, on el president ha perdut tot l'avantatge quan el recompte ha superat el 89%.

13.21h

Biden amplia la distància amb Trump a Wisconsin amb el 92% escrutat. L'ex-vice-president acumula el 49,5% dels vots respecte al 48,8% de l'actual president. A més a més, Biden retalla distància a Michigan (86% escrutat), on ara Trump encapçala la cursa electoral amb mig punt percentual de diferència.

12.08h

Recompte frenètic a Wisconsin, on Joe Biden encapçala la cura electoral per poc més de 7.000 vots, quan encara queda un 11% per escrutar.

12.06h

Recompte molt ajustat també a Nevada (86%), on Biden (49,3%) s'imposa a Trump per una mica més de mig punt percentual. Ara fa quatre anys, Clinton es va imposar a Nevada amb el 47,92%, dos punts i mig més que no pas Trump, que es va convertir en el primer president que no guanyava a l'estat des de William Howard Taft (1908).

11.45h

La premsa de paper dels Estats Units destaca 'l'enjòlit' en el recompte electoral.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

11.41h

La ministra de Defensa d'Alemanya, Annegret Kramp-Karrenbauer, ha dit que l'autoproclamació de Trump com a guanyador de les eleccions crea una 'situació molt explosiva' als Estats Units. En una entrevista a ZDF, Kramp-Karrenbauer ha recordat que el recompte de vots encara dura i ha alertat que una disputa pels vots pot causar una 'crisi constitucional'. 'És una cosa que ens ha de preocupar a tots', ha subratllat.

Al seu torn, el ministre d'Economia francès, Bruno Le Maire, ha remarcat que, guanyi Trump o Joe Biden, 'no cal fer-se il·lusions' perquè 'fa molts anys que els EUA no són un soci amigable per als estats europeus', especialment pel que fa a l'àmbit comercial.

11.11h

L'equip del candidat demòcrata Joe Biden considera 'escandalós, sense precedents i incorrecte' que el president i candidat republicà, Donald Trump, qüestioni el recompte electoral. En un comunicat difós a la premsa, la directora de campanya de Biden, Jen O'Malley Dillon, ha criticat que Trump vulgui 'eliminar els drets democràtics dels ciutadans americans'.

'Mai en la nostra història un president dels Estats Units no havia intentat retirar als americans la seva veu en unes eleccions', ha lamentat. I ha recordat que els republicans van evitar que es poguessin comptar vots anticipats en alguns estats abans de les eleccions i 'ara Trump diu que aquests vots tampoc no poden ser comptats després de les eleccions'.

11.10h

Els nord-americans no solament han votat en les eleccions presidencials. Avui també han elegit els 435 membres de la Cambra de Representants, fins ara amb majoria demòcrata, i un terç del senat, en mans dels republicans. Segons els resultats preliminars, els demòcrates retenen la Cambra de Representants, mentre que a la cambra alta el resultat encara no és clar. 23 dels 35 senadors que se sotmeten a les urnes són republicans.

11.05h

Tomb a Wisconsin, un dels estats frontissa, a favor de Biden. Amb el 89% escrutat, l'ex-vice-president aconsegueix el 49,3% dels vots, mentre que Trump es queda en el 49%.

09.50h

El delegat de la Generalitat de Catalunya als Estats Units, Isidre Sala, preveu 'conseqüències no desitjades d'inestabilitat' si les eleccions nord-americanes acaben als tribunals. En una entrevista a l'ACN, ha dit que la situació del president Donald Trump parlant de frau electoral 'no és positiva'. Amb tot, ha instat a esperar a la valoració dels candidats quan els resultats definitius ja hagin estat proclamats.

Sala creu que si Joe Biden acaba guanyant, la política comercial dels EUA donarà més 'confiança' a Europa i beneficiarà el sector agroalimentari català. A més, segons ell, si la victòria és dels demòcrates, els catalans que volen fer recerca als EUA podran aconseguir visats més fàcilment.

09.25h

Diversos mitjans nord-americans donen la victòria a Joe Biden a l'estat de Maine. L'ex-vice-president encapçala el recompte en dos dels vuits estats —Nevada i Arizona— que encara no tenen els resultats consolidats.

09.14h

L'escrutini continua avançant als tres estats frontissa que poden decantar les eleccions, tot i que el recompte es pot allargar fins demà passat arran del vot per correu. A Wisconsin, amb el 82% escrutat, Trump encapçala la votació amb el 51,2% dels vots, mentre que Biden té el 47,1%. A Michigan, amb el recompte al 71%, Trump continua davant, amb el 52,9% dels vots (Biden, 45,4%). Finalment a Pennsilvània, on hi ha més delegats electorals (20), l'escrutini és al 74% i Trump acumula el 55,7% dels vots, i Biden només el 43%.

08.28h

Trump assegura que portarà el recompte electoral al Tribunal Suprem i acusa els demòcrates d'incentivar el frau. 'Volem assegurar-nos que no s'han afegit vots a les quatre de la matinada. Hem guanyat', ha insistit.

08.22h

Donald Trump compareix a Washington per fer un discurs triomfalista. 'Estem preparats per a una gran celebració. Hem guanyat a tot arreu', assegura. I afegeix: 'Hem guanyat en estats on no ho prevèiem.' A més, insisteix que encapçala l'escrutini a Pennsilvània, Michigan i Wisconsin, els tres estats frontissa que ja van decantar les eleccions del 2016.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any