Els qui sou veterans a la xarxa, segurament que us sonarà el nom de SETI@home. Es tracta d’una iniciativa de la Universitat de Berkeley a Califòrnia que proposa des de fa anys als internautes de compartir la capacitat de processament del seu ordinador personal, quan es troba en repòs, per a ajudar remotament en la recerca de vida extraterrestre.

D’iniciatives com aquella, n’hi ha hagut posteriorment moltes més. Però darrerament, amb l’esclat de l’ús dels telèfons intel·ligents, han començat a aparèixer propostes semblants, centrades en aquest cas a aprofitar el poder dels mòbils dorments.

N’és un exemple DreamLab, una aplicació per a Android de Vodafone i el Garvan Insitute of Medical Research d’Austràlia que recorre a la potència de la CPU del telèfon on s’instal·la per a col·laborar en la recerca del càncer. L’usuari pot elegir quina quantitat de dades vol que processi l’aparell i fins i tot a quina investigació específica vol cedir la capacitat de processament del seu dispositiu quan és en desús: càncer de mama, d’ovaris, de pròstata i de pàncrees.

El potencial de càlcul de l’app és comparat pels desenvolupadors a un supercomputador: amb cent mil usuaris, els investigadors diuen que podrien processar dades tres mil vegades més de pressa que amb els recursos de què disposen actualment.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb