Els qui sou veterans a la xarxa, segurament que us sonarà el nom de SETI@home. Es tracta d’una iniciativa de la Universitat de Berkeley a Califòrnia que proposa des de fa anys als internautes de compartir la capacitat de processament del seu ordinador personal, quan es troba en repòs, per a ajudar remotament en la recerca de vida extraterrestre.

D’iniciatives com aquella, n’hi ha hagut posteriorment moltes més. Però darrerament, amb l’esclat de l’ús dels telèfons intel·ligents, han començat a aparèixer propostes semblants, centrades en aquest cas a aprofitar el poder dels mòbils dorments.

N’és un exemple DreamLab, una aplicació per a Android de Vodafone i el Garvan Insitute of Medical Research d’Austràlia que recorre a la potència de la CPU del telèfon on s’instal·la per a col·laborar en la recerca del càncer. L’usuari pot elegir quina quantitat de dades vol que processi l’aparell i fins i tot a quina investigació específica vol cedir la capacitat de processament del seu dispositiu quan és en desús: càncer de mama, d’ovaris, de pròstata i de pàncrees.

El potencial de càlcul de l’app és comparat pels desenvolupadors a un supercomputador: amb cent mil usuaris, els investigadors diuen que podrien processar dades tres mil vegades més de pressa que amb els recursos de què disposen actualment.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.