El vice-president de la Comissió Europea diu als independentistes que si volen canvis, comencin per la constitució

  • 'Per mi, és clar: si es vol canviar l'ordre constitucional d'un país, s'ha de començar per la constitució', ha dit Timmermans

VilaWeb
Redacció
13.10.2017 - 19:28
Actualització: 13.10.2017 - 21:19

El vice-president primer de la Comissió Europea, Frans Timmermans, ha advertit als independentistes catalans que qualsevol procés ha de respectar la llei i, per tant, si volen canvis han de ‘començar per la constitució’. Aquestes declaracions s’alineen amb l’estratègia del govern espanyol i el PSOE, que proposen una remodelació de la constitució espanyola a llarg termini si Puigdemont es fa enrere.

‘Per mi, és clar: si es vol canviar l’ordre constitucional d’un país, s’ha de començar per la constitució’, ha dit Timmermans, en un debat amb ciutadans a Siracusa (Sicília). ‘Si no t’agrada la llei, tens dret de voler canviar-la, tens dret de contestar-la, però no tens el dret d’ignorar-la. No és possible’, ha afegit.

D’una altra banda, ha censurat la violència emprada per la policia espanyola el dia del referèndum: ‘La violència no dóna solucions i hem de cercar un diàleg entre tots els espanyols per a trobar un futur comú de tots els espanyols’, ha dit, i tot seguit ha afegit que tot això havia de tenir lloc dins de l’estat de dret. ‘Si no tenim això a Europa [l’estat de dret], no tenim res’, ha tancat.

Juncker rebutja fer de mediador
El president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, ha respost avui a les nombroses demandes que arriben a la institució perquè assumeixi un paper de mitjancera entre el govern de la Generalitat i el govern espanyol. En una compareixença a la Universitat de Luxemburg, Juncker ha dit que la Comissió no podia fer de mitjancera perquè només li ho havia demanat ‘una de les dues parts’, de manera que ha deixat clar que el govern espanyol no li havia demanat res.

Ha afegit que si ell o el president del Consell Europeu acceptessin la mediació crearien ‘el caos’ a Europa. A més, s’ha oposat a la independència perquè –ha dit– no vol una Europa ‘amb noranta països’. Ho ha explicat així: ‘Si permetem, encara que no sigui cosa nostra, que Catalunya s’independitzi, també ho faran uns altres després i això no m’agrada. No vull una Unió Europea que d’aquí a quinze anys sigui formada per noranta països, seria impossible.’

També ha revelat que ja fa temps que va demanar al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que prengués iniciatives perquè la situació ‘no es descontrolés’.

Ha fet aquestes declaracions en alemany i fins i tot ha fet broma dient que triava aquest idioma perquè ‘no ho entengui ningú a Catalunya’.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any