El TSJC, a petició de la fiscalia superior, ha ordenat als Mossos d’Esquadra, la Guàrdia Civil i la Policia espanyola que impedissin fins a l’1 d’octubre, la utilització de locals o edificis
públics per a qualsevol preparatiu relacionat amb el referèndum. Diu que el dia 1 se n’impedirà l’obertura, procedint, ‘si cal, al tancament de tots aquells que hagin arribat a obrir’.

En una interlocutòria, la magistrada Mercedes Armas també ha ordenat a la policia de requisar tot el material relacionat amb el referèndum que estigués en disposició de ser lliurat als col·legis o fos trobat dins d’aquests locals, ‘inclosos els ordinadors que constitueixin l’objecte o instrument dels delictes que s’investiguen’.

També tancaran els establiments públics que s’utilitzin com a infrastructura logística o de càlcul, com ara els centres de processament, recompte o gestió de vots. Pel que fa als centres que es trobin en instal·lacions compartides de serveis públics en funcionament el dia 1, la magistrada ordena el tancament d’aquelles zones destinades a la preparació o celebració del referèndum.

L’ordre públic, en joc
El major dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, ha dit avui al fiscal superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, que precintar els col·legis electorals podia posar en risc l’ordre públic.

Ho ha expressat en un escrit que ha presentat al fiscal durant la reunió d’avui juntament amb els comandaments de la Guàrdia Civil i la policia espanyola a Catalunya, i el coordinador del dispositiu policial de l’1-O, el coronel Diego Pérez de los Cobos.

Els Mossos, en el seu compte de Twitter, també han explicat al fiscal que el compliment d’instruccions no excloïa la responsabilitat professional de contemplar que aplicar-les podia implicar conseqüències no desitjades, com ara pertorbacions de l’ordre públic.

 

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb