La sala civil i penal del TSJC ha acordat tramitar la recusació presentada pel president de la Generalitat, Quim Torra, contra els magistrats de la sala d’admissions que van acordar iniciar contra ell per un delicte de desobediència per haver penjat una pancarta al balcó de la Generalitat en la campanya electoral del 10-N. Els jutges recusats són Jesús María Barrientos, Mercedes Armas i Carlos Ramos, que queden apartats provisionalment i la tramitació de la causa se suspèn fins que no s’hagi resolt aquest incident de recusació.

Aquesta és una segona causa penal contra Torra –després d’haver estat inhabilitat a un any i mig per desobediència– per no haver acatat l’ordre del TSJC de retirar la pancarta en defensa dels presos polítics i els exiliats del Palau de la Generalitat el setembre passat. En concret, el tribunal li va donar quranta-vuit hores el 23 de setembre. Finalment, el dia 27, el tribunal ho va ordenar directament als Mossos d’Esquadra i, abans no la retiressin ho van fer Lluís Llach, l’actriu Sílvia Bel, l’ex-diputat Antoni Baños i la portaveu de Somescola, Teresa Casals, que la van substituir per una altra en favor de la llibertat d’expressió.

L’origen d’aquest procediment és una denúncia d’Impulso Ciudadano. El TSJC també ha acordat designar com a instructor del procediment el magistrat Carlos Ramos.Torra ja va ser jutjat per no retirar aquesta pancarta, però en aquest cas en període electoral, i va ser condemnat a un any i mig d’inhabilitació i una multa de 30.000 euros.

Cal recordar que la sala civil i penal del TSJC ja va admetre a tràmit la recusació contra els mateixos tres magistrats en el cas del primer judici contra Torra. Finalment va ser rebutjada. Ho va fer el mateix jutge Carlos Ramos, que va decidir de rebutjar la recusació contra ell mateix, Jesús María Barrientos i Mercedes Armas.

VilaWeb necessita el vostre suport

El dret d'informació és indiscutible i, en dies com aquests que vivim, que tothom hi pugui tenir accés és més necessari que mai. A VilaWeb treballem de sempre per donar la millor informació possible amb accés lliure, sense barreres de pagament. Simplement demanem als qui pugueu i vulgueu pagar que ens ajudeu fent-vos-en subscriptors, per poder garantir la continuïtat i la independència del diari.

Trobareu més informació sobre les subscripcions en aquesta pàgina.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb