El Tribunal Suprem espanyol ha rebutjat els recursos dels periodistes Alfonso Ussía i Francisco Marhuenda i de l’editora Audiovisual Espanyola 2000 SA contra la sentència de l’Audiència de Barcelona que confirmava la indemnització global de 64.590 euros al futbolista Leo Messi per intromissió il·legítima en el seu honor. La condemna feia referència al contingut d’un article d’Ussía titulat ‘Sonatina’, en el qual insinuava que Messi es dopava perquè continuava prenent hormones del creixement i anomenava el jugador ‘nandrolono’. L’article va ser publicat el 25 de juliol de 2014 al diari La Razón, dirigit per Marhuenda i editat per Audiovisual Española 2000.

L’Audiència espanyola ja havia ratificat la decisió del Jutjat de Primera Instància número 8 de Gavà (Baix Llobregat), que, en la ponderació entre dret de l’honor i llibertat d’expressió, va considerar que, tot i que Messi fos un personatge públic, hi havia referències a la seva esfera personal. ‘Partint d’aquestes premisses, l’audiència conclou que, pel que fa a l’esfera personal, aprofitar la circumstància d’una patologia del jugador durant la infància per articular una crítica traspassa els límits del que seria una opinió pública, però a més, insinuar que el jugador continua administrant-se hormones per al creixement és afirmar que té una conducta sancionada com a molt greu en la normativa sobre dopatge en l’activitat esportiva; termes i expressions injurioses innecessàries per transmetre aquella finalitat crítica, que afecten una esfera més extensa com és el seu honor professional’, subratlla la interlocutòria.

L’autor de l’article i els responsables del diari van al·legar que, en aquella època, Messi havia tingut vòmits i que alguna premsa internacional havia insinuat que eren culpa de les hormones del creixement.

El tribunal diu també que els condemnats no han justificat la desproporció o la manca d’equitat en la quantia de la indemnització que ha estat fixada, ja que l’Audiència parteix del que es demana en la demanda, que és el dany moral, i no un eventual perjudici econòmic, i ha valorat les circumstàncies de manera objectiva en atenció a la gravetat de la lesió i la difusió de l’article.

La sentència del jutjat de Gavà ara confirmada va quantificar la indemnització pels danys i perjudicis ocasionats a Messi en 64.590 euros, quantitat que els tres condemnats hauran d’abonar en un compte de l’ONG Metges sense Fronteres, segons que assenyalava la mateixa resolució.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]