El tribunal de justícia de la UE avala l’expulsió de refugiats a ‘tercers països segurs’

  • La Unió Europea i Turquia han de ratificar entre avui i demà l'acord sobre l'expulsió de refugiats

VilaWeb
Redacció
17.03.2016 - 14:42

El tribunal de justícia de la Unió Europea assegura que el dret comunitari permet als estats membres expulsar un refugiat que sol·liciti protecció internacional a ‘un tercer país segur’ independentment que sigui l’estat membre responsable de la tramitació de la sol·licitud o un altre estat membre. Segons el tribunal, el reglament de Dublin que regula el dret d’asil permet fer el que la UE vol fer amb Turquia. Enviar a Turquia els refugiats que hagin arribat a Grècia, encara que el govern turc encara ha de garanit els drets dels sol·licitants d’asil.

La UE justifica la seva posició dient que vol aturar l’acció de les màfies de tràfic de persones i donar prioritat als refugiats que s’hagin quedat a Turquia i no hagin intentat travessar el Mediterrani, esperant ser redistribuïts  amb el protocol que estableix el pacte que s’ha de ratificar entre avui i demà.

La decisió del tribunal arriba en el moment que s’havien plantejar dubtes legals d’alguns estats membres i de l’ACNUR (agència pels refugiats de les Nacions Unides) sobre l’acord entre la UE i Turquia. El cas estudiat pel tribunal era el de Shiraz Baig Mirza, un paquistanès que va entrar il·legalment a Hongria l’agost del 2015 procedent de Sèrbia i va presentar una sol·licitud d’asil. Quan Hongria va refusar la sol·licitud, Shiraz Baig Mirza va presentar un recurs perquè s’estudiés el seu cas.

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any