El Tribunal de Comptes condemna Mas, Ortega, Rigau i Homs a pagar 4,9 milions pel 9-N

Ambdues parts poden presentar recursos d’apel·lació al mateix Tribunal de Comptes

VilaWeb
Redacció
12.11.2018 - 15:46
Actualització: 12.11.2018 - 16:46

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El Tribunal de Comptes espanyol ha condemnat l’ex-president de la Generalitat Artur Mas i els ex-consellers Joana Ortega, Irene Rigau i Francesc Homs a pagar 4.946.788,16 euros pel procés participatiu del 9 de novembre de 2014. Ambdues parts poden presentar sengles recursos d’apel·lació al mateix tribunal. En última instància, també poden presentar un recurs de cassació al Tribunal Suprem espanyol.

La sentència —de 91 pàgines i signada per l’ex-ministra d’Aznar Margarita Mariscal de Gante— també condemna sis membres més del govern de Mas: Lluís Bertran, Josefina Valls, Jaume Domingo, Ignasi Genovès, Jordi Vilamitjana i Teresa Prohias.

La sentència és solidària i, per tant, ordena que els diners es retornin entre tots els acusats i fixa una quantitat per a cadascun d’ells segons la responsabilitat comptable que considera acreditada. Per Mas diu que ha de respondre amb la quantitat total per ser el màxim representant del Govern. Això vol dir que, en cas que la resta de condemnats no aportessin tots els diners, hauria de ser l’expresident qui acabés sufragant el total de la condemna. A més, carrega als acusats els interessos des del moment en què es van fer els pagaments (tot i que no detalla la quantitat).

El desembre de l’any passat, el Tribunal de Comptes va embargar preventivament els immobles de Mas, Homs, Ortega i Rigau, que només recuperarien en cas de ser absolts. El tribunal va estimar que els immobles presentats pels ex-dirigents cobrien els 5,27 milions d’euros de la fiança, dels quals 2,9 milions es van pagar gràcies als diners recollits per la caixa de solidaritat de l’ANC. Després d’haver dipositat la fiança, el mes passat, Mas, Homs, Ortega i Rigau van declarar al Tribunal de Comptes espanyol per l’organització de la consulta del 9-N.

Mas, Ortega i Rigau van ser condemnats per desobediència i prevaricació i inhabilitats pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, i van presentar un recurs al Suprem. En el cas d’Homs, com que ja el va condemnar el Suprem, la sentència és ferma.

Detall de les responsabilitats
La sentència detalla la quantitat de la qual és responsable cadascun dels condemnats i que hauran de pagar de manera solidària. El Tribunal de Comptes considera que Joana Ortega és responsable de l’encàrrec de material per a les votacions, registrar el web, per l’assegurança que cobria els voluntaris i l’elaboració del suport informàtic.

En el cas d’Homs, li imputa les despeses per la campanya de publicitat institucional, l’elaboració de suport informàtic, l’enviament d’informació postal als ciutadans, i pel lloguer de la sala de premsa. A Rigau, la responsabilitza de la compra dels set mil ordinadors que es van repartir per les diferents escoles, obertes com a centres de votació.

A la resta de condemnats els relaciona també amb aquestes despeses, majoritàriament per haver signat documents que les autoritzaven.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes