La borrasca Glòria, que continua afectant gran part de la Mediterrània occidental, ha deixat un rècord absolut d’altura en l’onatge registrat per la xarxa de boies, segons que ha informat Ports de l’Estat. La dada de rècord correspon a València, on s’han registrat una alçada significant de 8,44 metres a les set del matí, fet que vol dir que s’han produït onades amb una alçada màxima de fins a 13,5 metres.

Aquesta xifra supera el rècord anterior de 8,15 metres mesurat per la boia de Maó durant el temporal del gener del 2003. El paràmetre d’alçada significant és el resultat de la mitjana del terç de les onades més altes, un càlcul que es fa via satèl·lit.

Els efectes de Glòria s’han deixat sentir també de forma notable a l’interior dels ports. Destaca els registres obtinguts al Port de València, on el mareògraf de Ports de l’estat ha arribat a mesurar una alçada d’ona significant de 2,11 metres i un valor d’alçada màxima d’onada de 3,28 metres. Aquest és també el màxim registre obtingut per aquesta estació.

Aquests no han estat els únics rècords d’onatges batuts durant el temporal Glòria. La boia de Dragonera, a les Illes Balears, ha marcat també un màxim històric d’ençà que va ser posada en funcionament l’any 2006. La boia va registrar 7,97 metres d’alçada significant de l’onatge el dia 20 de gener a les 3 de la matinada (hora local) batent el seu rècord anterior de 6,33 metres, obtingut el gener de 2017. Aquesta boia proporciona també dades d’altura màxima en temps real, establint-se un registre de 14,2 metres d’alçada d’ona a la mateixa hora.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb