El Tribunal Constitucional d’Andorra ha dictat una sentència que obliga l’Institut Nacional Andorrà de Finances (INAF) a presentar l’informe que declarava que la Banca Privada d’Andorra (BPA) era inviable i que, segons els seus accionistes majoritaris, va ser la base per a decidir de liquidar-la.

La sentència respon a la impugnació de la família Cierco –accionistes majoritaris de BPA– de la decisió de l’Agència Estatal de Liquidació d’Entitats Bancàries de liquidar el banc ‘d’acord amb un document del supervisor del qual no se sap res’ ha dit el Grup Cierco aquest dilluns en un comunicat.

El TC no entra a valorar si es van prendre les decisions adequades o no, ni la importància de l’informe en la decisió de liquidar el banc, però anul·la les decisions dels altres tribunals que ‘acceptaven l’actuació de l’organisme supervisor –[INAF]– amagant l’informe’.

Per a l’alt tribunal, l’absència de l’informe ha produït ‘la mutilació essencial que vicia de nul·litat insoluble les decisions adoptades amb posterioritat’.

Els accionistes majoritaris assenyalen que ‘tots o la major part dels problemes plantejats en les actuacions judicials precedents’ sobre BPA giren entorn d’aquest informe, que consideren que ha intentat ocultar, en les seves paraules.

El maig de l’any passat, la família Cierco i més membres del consell d’administració de BPA van impugnar l’informe de l’INAF, i després la batllia –l’òrgan jurisdiccional de primera instància– i el Tribunal Superior van considerar que no es podia impugnar perquè era un ‘acte preparatori no recurrible’.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.