El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

El Tribunal Constitucional d’Andorra ha admès a tràmit el recurs d’empara que ha interposat la família Pujol sobre la comissió rogatòria que va fer l’estat espanyol per tal d’obtenir les dades bancàries sobre les quals se sustenta la investigació de l’Audiència Nacional sobre la família Pujol. Tal com ha avançat el diari ‘Ara’, i ha pogut confirmar l’ACN, si el Tribunal fallés a favor del recurs de la família Pujol totes les dades obtingudes amb la comissió rogatòria no podrien ser utilitzades per jutge de l’Audiència Nacional que instrueix el cas. L’advocat de la família al Principat, Jean Michele Rascagneres, argumenta per demanar l’empara que la comissió rogatòria es va donar violant la legislació internacional. Segons manifesta l’advocat, la llei de cooperació penal internacional i de lluita contra el blanqueig de diners (LCPI) obliga, per executar una comissió rogatòria en territori andorrà, que el delicte perseguit a l’estat que demana la informació sigui també punible a Andorra. I, finalment, argumenta que la petició es va fer amb finalitats polítiques i en el marc de l’anomenada ‘operació Catalunya’. La fiscalia andorrana va demanar que no s’admetés a tràmit la demanda d’empara.

El Tribunal Constitucional andorrà estudiarà revocar les comissions rogatòries que va interposar el jutge de l’Audiència Nacional, Pablo Ruz, i que van ser concedides per la justícia andorrana, la primera el 2014, i posteriorment dues més, d’acord amb un recurs d’empara que ha interposat la família Pujol i que ha estat admès a tràmit.Segons argumenta la família Pujol en la interlocutòria presentada davant el Tribunal, i basant-se en la declaració d’uns dels accionistes majoritaris de Banca Privada d’Andorra, Higini Cierco, la comissió rogatòria va ser motivada per una publicació apareguda al diari ‘El Mundo’ i obtingudes per les autoritats espanyoles, segons Cierco, sota “coaccions i amenaces”. A més, recorden que al Principat d’Andorra la revelació del secret bancari està tipificat com a delicte, de manera que la informació dels comptes dels Pujol es van obtenir de manera “il·lícita”.

En aquest punt, la defensa dels Pujol conclou que els tribunals andorrans han vulnerat el dret constitucional andorrà al “permetre que s’executi, en territori andorrà, una comissió rogatòria de la qual l’únic fonament és un delicte comès en territori andorrà”. Un altre dels arguments que esgrimeix la defensa de la família al Principat és la vulneració de la legalitat internacional.

Segons la LCPI, per tal que s’executi una comissió rogatòria a Andorra, el delicte perseguit també ha de ser delicte a Andorra. En aquest sentit, la defensa diu que el blanqueig de capitals en territori andorrà només és delicte si està relacionat amb la corrupció política. Per tant, l’única imputació sobre la família Pujol consisteix “en un delicte contra la Hisenda pública” i “cap altre”. I remarca que “després de 46 mesos d’investigacions de les autoritats espanyoles no s’ha modificat la imputació dirigida als meus defensats, limitant-la al delicte fiscal”.

Finalment, la defensa de la família assegura que “existeix una finalitat exclusivament política” en la petició de la comissió rogatòria i que forma part de l’anomenada ‘operació Catalunya’. Aquí, la defensa fa referència a les “maniobres” del Ministeri de l’Interior basant-se en les converses publicades pel diari ‘Público’ que posen en relleu “la voluntat política dirigida en contra de diferents responsables polítics catalans”.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.