El periodisme que l'actualitat necessita

Aquest 2020 és un any de canvis arreu del món, i nosaltres us volem ajudar a entendre'ls. En temps de crisi, el periodisme compromès és més important que mai i el vostre suport és l'únic que pot assegurar la continuïtat de VilaWeb.
Si ho vols i ho pots fer, col·labora amb VilaWeb.

El ple del Tribunal Constitucional ha admès a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat interposat per més de cinquanta diputats del grup parlamentari del PP contra diversos articles, disposicions transitòries i apartats de la Llei de Serveis Socials inclusius del País Valencià, que busca blindar els drets socials com a ‘essencials’ i ‘d’interès general’.

En concret, els diputats del PP havien recorregut els articles 27.5, 30, 104.1b)105.1106.2 i 3, 108, 109, 110, disposicions transitòries primera, quarta, apartats 4 i 5 i cinquena, apartats 2 i 3, de la Llei 3/2019, de 18 de febrer, de la normativa, segons ha informat el TC.

El tribunal disposa que es doni trasllat de la demanda i documents presentats al congrés espanyol, al senat, al govern espanyol, a la Generalitat i a les Corts perquè puguin personar-se i formular les al·legacions que consideren convenients.

Els recurrents consideren que la llei impugnada ha pogut vulnerar els articles 137, 141 i 142 de la Constitució Espanyola i els preceptes 66.1 i 3 de l’Estatut d’Autonomia del País Valencià, així com altres articles de la Llei de Bases del Règim Local. La sentència que es dicti en el seu moment serà redactada pel magistrat Cándido CondePumpido.

El ple de les Corts va aprovar el passat mes de gener, amb els vots a favor de PSPV, Compromís, Podem, l’abstenció de Cs i el rebuig del PP, la Llei Valenciana de Serveis Socials que busca blindar els drets socials com a “essencials” i ‘d’interès general’ i davant la denúncia del PP ‘d’irregularitats’ en la seva tramitació, la qual cosa li ha portat a presentar un recurs davant la Mesa de les Corts i posteriorment davant el TC.

En concret, el text reconeix i garanteix l’accés al sistema públic valencià de serveis socials a totes les persones amb residència al país i que necessiten els serveis, adaptant-se aquest a les persones i no viceversa.

També incorpora el dret subjectiu d’accés al sistema de serveis socials, garantint crèdit pressupostari, delimita les formes de col·laboració entre les diferents entitats locals i la Generalitat i crea l’Institut Valencià de Formació, Qualitat i Investigació en Serveis Socials per a promoure la qualitat en els serveis, prestacions i recursos humans de la xarxa pública.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.