El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit els tres recursos d’empara que C’s, PSC i PPC van presentar ahir contra la decisió de la mesa del Parlament de tramitar la declaració independentista de Junts pel Sí i la CUP. Aquesta tarda, a partir de dos quarts de cinc continuarà la deliberació dels magistrats i decidiran si apliquen o no la suspensió cautelar del ple de dilluns. Amb tot, fonts del TC assenyalen que aquesta mena de mesures cautelars només s’adopten en casos d’extrema urgència o danys irreparables, i els magistrats entenen que aquest no és el cas.

El debat ha començat a les onze del matí i s’ha acabat poc abans de la una, després de dues hores de deliberació. L’admissió a tràmit dels recursos –que demanen que el Tribunal declari nul l’acord de la Mesa del Parlament- no implica de moment la seva suspensió, sinó que els magistrats estudiaran el cas a les pròximes reunions plenàries.

En una nota que han fet pública, els magistrats argumenten que els tres recursos de C’s, PSC i PP compleixen el ‘requisit de l’especial transcendència constitucional’ que exigeix la llei del TC per admetre a tràmit un recurs d’empara, perquè plantegen ‘qüestions sobre les que no hi ha doctrina d’aquest tribunal’. També assenyalen que la qüestió ‘transcendeix del cas concret’ perquè ‘suscita una qüestió jurídica de rellevant repercussió social, amb conseqüències polítiques generals’.

A més, han acordat dirigir-se al Parlament de Catalunya perquè en un termini que no vagi més enllà dels 10 dies ‘remeti certificació o fotocòpia de les actuacions parlamentàries corresponents als acords impugnats’ i perquè es pugui personar al procediment.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb