Bèlgica ha aixecat les mesures preventives contra Carles Puigdemont i els quatre consellers que hi ha a Brussel·les. D’aquesta manera, el president Carles Puigdemont i els consellers Toni Comín, Meritxell Serret, Clara Ponsatí i Lluís Puig ja poden sortir de Bèlgica i només seran detinguts si tornen a l’estat espanyol. Poques hores abans, el jutge del Tribunal Suprem espanyol Pablo Llarena havia decidit de retirar les ordres de detenció que la jutgessa de l’Audiència espanyola Carmen Lamela va emetre contra els membres del govern.

Llarena ha pres aquesta decisió perquè si el jutge belga dictaminés que el president i els consellers no poden ser jutjats per rebel·lió ni per sedició, això li podria limitar la capacitat d’actuació contra ells.

En la resolució, el magistrat argumenta que desisteix de la col·laboració de la justícia belga perquè, després d’haver estat emeses les ordres, s’ha definit que els fets que s’investiguen es van dur a terme de manera ‘concertada per part de tots els investigats’ i que, per tant, considera que tots han de formar part d’una ‘unitat jurídica inseparable’ que s’ha d’instruir al Suprem. I afegeix: ‘L’actual manteniment de les ordres de detenció no facilitaria l’adequat desenvolupament del procés perquè, ja que és possible que l’estat requerit [Bèlgica] denegui parcialment l’execució de les ordres de detenció, es possibilita una restricció del títol d’imputació per als qui es troben fugits, cosa que dificultaria la resposta homogènia que va justificar l’acumulació de les actuacions i introduiria pertorbacions de defensa per als investigats que sí que estan a disposició d’aquest òrgan instructor.’

És a dir, no vol que la justícia belga decideixi sobre la situació de Puigdemont i els altres quatre consellers. En la resolució, a més, Llarena posa de manifest que tots han mostrat ‘la intenció de retornar a Espanya amb la finalitat de prendre possessió i exercir uns càrrecs electes’, car s’han presentat a les eleccions del 21-D.

Si vénen, els detindran
El jutge ha retirat només l’ordre de detenció europea, però no pas l’espanyola, de manera que, en cas que tornessin a Catalunya, podrien ser detinguts immediatament, segons que ha recordat l’advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, en declaracions a Catalunya Ràdio.

Què pot passar ara? La fiscalia belga encara no s’ha pronunciat, i les parts poden presentar un recurs contra aquesta ordre de Llarena. Si romanguessin a Bèlgica, s’hi quedarien sense poder ser extradits i no se sap si podrien sortir-ne. Segons Alonso-Cuevillas, cal analitzar quins efectes tindria aquesta decisió en cas que anessin a uns altres estats europeus.

Vegeu el comunicat del Tribunal Suprem espanyol:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb