El Suprem confirma les condemnes a la trama Gürtel per la visita del papa a València

  • Són penes de tretze anys de presó per a Correa, quinze per a Crespo i onze per a l'ex-director d'RTVV Pedro García

VilaWeb
EFE
10.04.2023 - 14:39
Actualització: 10.04.2023 - 18:12

El Tribunal Suprem espanyol ha confirmat la sentència que va dictar l’Audiència espanyola l’any 2020 sobre la trama Gürtel per la visita del papa Benet XVI a València el juliol del 2006 per als 19 acusats que van ser condemnats. La sentència va declarar provada una estructura societària creada pel cap de la trama, Francisco Correa, per a obtenir adjudicacions il·legals de contractes de diferents administracions a València del 2004 al 2008. En la sentència que ara ratifica el Suprem, l’Audiència espanyola va imposar penes fins de 15 anys i 5 mesos de presó als principals responsables de la trama Gürtel per aquesta peça. La condemna més gran (15 anys i 5 mesos) va recaure en l’ex-dirigent del PP gallec Pablo Crespo. Van condemnar Correa a 13 anys i 7 mesos; i Álvaro Pérez, el Bigotis, a 6 anys i 9 mesos. Tots tres ja complien condemna per unes altres peces del cas, també ratificades pel Suprem.

També va ser condemnat a 6 anys i 9 mesos l’ex-director de la Radiotelevisió Valenciana (RTVV) Pedro García Gimeno, i a 11 anys i 7 mesos el vice-president de l’empresa Teconsa, José Luis Martínez Parra, en una sentència en què van ser condemnats 19 acusats dels 23.

El Suprem també ratifica la tesi de l’Audiència espanyola respecte de l’existència d’un delicte de malversació en concurs amb un altre de frau quan constata que, a més d’haver-hi hagut sostraccions de diners públics per part de funcionaris que havien de vetllar-hi, també va haver-hi un concert per a defraudar l’administració mitjançant diversos artificis. Segons que es confirma ara, el mes d’octubre del 2005, l’organització de Correa, amb motiu de la visita de Benet XVI per la V Trobada Mundial de les Famílies els dies 7, 8 i 9 de juliol de 2006, va engegar un seguit d’actuacions dirigides a aconseguir l’adjudicació de manera il·lícita de la prestació de serveis i subministraments necessaris per al desenvolupament d’aquest esdeveniment. Per a això, va negociar amb el conseller d’Agricultura, Ángel Cotino Ferrer, per aconseguir l’adjudicació del contracte de subministrament en règim de lloguer de les pantalles i sonorització.

Uns quants dels acusats van decidir que l’encàrrec i el cost de l’acte no l’assumís directament per la Fundació V EMF, sinó l’ens públic RTVV en favor d’una empresa pantalla –Teconsa–, que al seu torn va subcontractar –quan això estava prohibit–l’empresa Impacte Produccions SL. RTVV va adjudicar a Teconsa, mitjançant expedient de contractació per mitjà d’un procediment negociat sense publicitat tramitat per urgència, el subministrament en règim de lloguer d’equipament de pantalles de vídeo, so i megafonia per a RTVV, per un import de 6.460.000 euros (7.493.600 euros, amb IVA), molt més que no pas el cost real de la feina.

Això va representar un sobrecost amb càrrec als fons públics de la RTVV de 3.205.375,11 euros i, de retruc, un enriquiment il·lícit en favor dels acusats que van intervenir de manera decisiva en aquesta adjudicació. L’adjudicació a Teconsa ja s’havia decidit abans, perquè els seus treballadors feien feina amb aquest fi, com també les empreses subcontractades Apogee Telecomunicacions i Impacte Produccions, i RTVV mateixa, segons que recull la sentència del Tribunal Suprem espanyol.

Era una adjudicació directa, amb un expedient ple d’irregularitats. La sentència de l’Audiència espanyola va condemnar dinou acusats, per diferents delictes de prevaricació, malversació, frau a l’administració, falsedat en document oficial, emblanquiment de capitals i delicte contra la Hisenda Pública, uns com a autors, uns altres com a cooperadors necessaris, i uns altres com a còmplices.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any