El sindicat basc Eusko Langileen Alkartasuna (ELA) ha aprovat una resolució de suport al referèndum de l’1 d’octubre i ha instat la Unió Europea (UE) a reconèixer el resultat immediatament. El text exigeix a l’estat espanyol que cessi en el seu assetjament a les organitzacions i institucions catalanes que donen suport al referèndum i li demana que deixi expressar-se lliure, pacífica i democràticament a la ciutadania catalana. El sindicat reconeix el poble català com un poble sobirà.

El document fa un repàs de les diverses vegades que Catalunya ha reclamat més autogovern. Així, comença recordat que es va retallar l’Estatut del 2006, que l’ex-president Artur Mas va oferir el 2012 diàleg per parlar de finançament, que el 2014 el parlament va sol·licitar a les corts espanyoles el traspàs de la competència per a convocar i fer el referèndum i que el passat 22 de maig el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va fer una nova oferta de diàleg.

Afegeix que paral·lelament la mobilització social i política no ha parat de créixer. Davant d’això, ELA ha celebrat que, esgotats tots els intents d’abordar el conflicte de manera bilateral, s’hagi optat per la via unilateral. Així mateix, afirma que dona suport al dret de decidir de Catalunya amb o sense la cobertura de l’estat espanyol.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]