El Síndic de Greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha acusat el Tribunal Suprem espanyol i el jutge Pablo Llarena d’extralimitar-se de nou en les seves funcions en haver dictat la suspensió de càrrec públic de sis diputats investigats en la causa sobre l’1 d’octubre, entre ells el president Carles Puigdemont.

En conferència de premsa des del parlament de Catalunya, ha afirmat que la Llei d’enjudiciament criminal, pel que fa a la suspensió de càrrec públic, és inaplicable als sis diputats, ja que no es va produir l’ús d’armes ni explosius en els fets que els imputen.

Ribó ha afirmat que la decisió del Suprem afecta el dret de participació i representació d’aquests diputats i ha assegurat que poden recórrer a totes les instàncies jurisdiccionals, inclent demanar empara al Tribunal Constitucional espanyol.

A més, ha criticat que la decisió del Suprem pot tenir un efecte directe en el joc de majories del Parlament i desvirtuar el que la ciutadania va expressar amb el seu vot. Jurídicament, ha considerat que mai una mesura cautelar com la dictada contra els sis diputats pot entrar en el fons de la qüestió ni ser per un temps indefinit, i ha al·legat que va en contra de sentències del Tribunal Europeu de drets Humans (TEDH).

‘El paper dels òrgans judicials no pot en cap cas modificar l’expressió del poble’, ha conclòs Ribó, citant la jurisprudència del TEDH del 30 de setembre de 2010 en el cas Kerimova contra Azerbaidjan.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb