La Generalitat de Catalunya haurà de treure els llaços grocs i les estelades de les conselleries. El president, Quim Torra, s’havia compromès a seguir les recomanacions del Síndic de Greuges encara que no hi estigués d’acord i que els informes d’aquest organisme no fossin vinculants, i Rafael Ribó ha instat a retirar els símbols, tal com havia demanat la Junta Electoral espanyola‘El Síndic coincideix en aquest cas amb l’argumentari de la JEC i apel·la a la necessitat excepcional de preservar escrupolosament la neutralitat ideològica dels poders públics durant el període electoral’, ha dit Ribó en una conferència de premsa.

Ribó ha explicat que divendres passat, 15 de març, ja es va adreçar al president Torra mitjançant una resolució per recomanar-li que acatés la petició de la Junta Electoral. ‘Arran dels aclariments sol·licitats per part de Presidència de la Generalitat, el Síndic s’hi ha tornat a adreçar per donar resposta a les qüestions plantejades.’ La institució ha volgut deixar clar que és una mesura temporal i que només ha de tenir vigència durant el període electoral, que comprèn des de la convocatòria de les eleccions fins al dia dels comicis. Per tant, fins al 26 de maig no es poden tornar a penjar els llaçosals departaments públics que depenen de la Generalitat.

Ribó ha dit que no va publicar la resolució divendres perquè Torra li havia sol·licitat aquests aclariments. Va ser ahir quan el president, arran de l’exigència de la Junta Electoral de retirar els llaços, va dir que faria allò que digués el Síndic, sense especificar que ja estava al cas de l’informe. En defensa de Torra, Ribó ha dit que no sabia si el president havia llegit la resolució de divendres. ‘Mai no m’he sentit utilitzat per ningú’, ha afegit.

La JEC es reunirà demà a les cinc de la tarda per decidir sobre la qüestió. Sobre la taula hi ha la possibilitat de portar Torra a la fiscalia.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb