El Síndic de Greuges ha obert una actuació d’ofici amb l’objectiu que els drets dels presos polítics en vaga de fam quedin garantits. Rafael Ribó està en comunicació amb la Direcció General de Serveis Penitenciaris i la direcció de la presó de Lledoners per supervisar l’aplicació del protocol que se segueix en aquests casos. També obre un canal de comunicació permanent amb la comissió de seguiment de la vaga de fam creada pel Col·legi Oficial de Metges de Barcelona.

D’altra banda, el Síndic ha demanat al TC que resolgui els recursos d’empara presentat pels presos polítics, i creu que una dilació excessiva obre la porta a recórrer als tribunals europeus sense exhaurir els recursos interns.

L’última hora de la vaga de fam. Tota la informació sobre la protesta

A tall d’exemple, Ribó ha recordat que l’article 507 de la Llei d’enjudiciament criminal atorga als tribunals penals ordinaris un màxim de 30 dies per resoldre recursos referents a decisions que decretin o perllonguin la presó provisional.

Al seu parer, els recursos d’una persona privada de llibertat s’han de tramitar de forma ‘preferent’ i tractar-se amb la ‘màxima urgència’, com ja ha fet en algunes ocasions el mateix TC, recorda el Síndic. Les dilacions excessives, continua, es podrien considerar una ‘denegació de justícia i podrien obrir la porta a recórrer’ per violacions del Conveni europeu de drets humans davant del Tribunal Europeu, sense haver exhaurit tots els recursos interns.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb