El Síndic de Greuges demana el tancament definitiu del CIE de la Zona Franca

  • Proposa que s'estableixin mecanismes legals perquè la situació d'irregularitat de persones estrangeres 'en cap cas' sigui motiu d'internament

VilaWeb
ACN
29.10.2015 - 13:56
Actualització: 29.10.2015 - 14:02

El Síndic de Greuges, Rafel Ribó, ha recomanat el tancament definitiu del Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) de la Zona Franca a Barcelona, coincidint amb et tancament provisional per fer-hi obres de millora. En els darrers anys el Síndic ha obert nou actuacions d’ofici sobre la situació de persones internades al centre i suggereix que tots els centres d’internament d’estrangers de la resta de l’estat també deixin de funcionar progressivament. En aquest sentit, Ribó proposa que s’estableixin mecanismes legals perquè la situació d’irregularitat de persones estrangeres ‘en cap cas’ sigui motiu d’internament.

Davant del tancament provisional del Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca per fer-hi obres de millora, a partir del 30 d’octubre, el síndic de greuges de Catalunya, Rafael Ribó, ha emès una resolució en què en recomana el tancament definitiu.

El Síndic, que en els darrers anys ha obert nou actuacions d’ofici arran d’informacions rebudes sobre la situació de persones internades al CIE, i a qui des de l’any 2012 se li ha denegat l’accés en repetides ocasions, conclou que els centres d’internament d’estrangers vulneren drets fonamentals. Per aquest motiu, també recomana el tancament progressiu de la resta de CIE de l’estat.

La proposta del Síndic coincideix així amb la resolució del Parlament de Catalunya del mes de juliol de 2015, que ja va instar el govern espanyol a iniciar ‘en el més breu termini possible un procés que condueixi al tancament progressiu dels centres d’internament d’estrangers’.

Pel que fa a la condició d’irregularitat legal de les persones estrangeres, el Síndic considera que la irregularitat no hauria de ser motiu d’internament ‘en cap cas’ i recomana que s’estableixin mecanismes legals que facin innecessari l’internament previ davant d’una eventual expulsió de persones estrangeres en situació irregular. En aquesta mateixa línia, demana que es defineixin polítiques migratòries i d’acollida més adequades a les necessitats actuals i als drets de les persones.

Aquestes recomanacions les ha fet arribar al Parlament de Catalunya, al Defensor del Poble, al ministre de l’Interior, al comissari europeu de Drets Humans i al Comitè per a la Prevenció de la Tortura del Consell d’Europa (CPT).

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes