La Generalitat i l’Ajuntament de Barcelona han arribat a un acord per a facilitar el referèndum del primer d’octubre. L’han anunciat gairebé alhora la batllessa, Ada Colau, i el president, Carles Puigdemont.

Abans d’aquest anunci, el secretari municipal de l’ajuntament havia advertit Colau de les possibles conseqüències penals que pot implicar la cessió d’espais de votació.

Per una altra banda, Jaume Collboni, tinent batlle i líder del PSC a Barcelona, ha rebutjat qualsevol acord que impliqui la cessió de mitjans i locals per al referèndum i ha reiterat que els socialistes ni participaran ni cridaran a participar el primer d’octubre.

Informe negatiu del secretari municipal
El secretari assegura que contravé la providència del Tribunal Constitucional espanyol, que va dictar que se suspengués la llei del referèndum i el decret de convocatòria.

Segons l’informe del secretari, signat el 12 de setembre, els treballadors de l’ajuntament resten ‘vinculats al mandat del Tribunal Constitucional’ i han d’abstenir-se de ‘realitzar actuacions que permetin la preparació i/o celebració del referèndum’. També explica que l’incompliment pot implicar penes administratives, disciplinàries, comptables i fins i tot penals.

Aquests últims dies Colau i el seu govern han reiterat que a Barcelona es podria votar el primer d’octubre si la resta de Catalunya votava, sempre que hi hagués garanties i s’assegurés la protecció dels funcionaris. Fonts municipals consultades per l’ACN han dit que el govern municipal mantenia les vies de diàleg obertes amb la Generalitat per facilitar que l’1-O es desenvolupés amb la màxima normalitat.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]