El Regne Unit encara és a temps de desdir-se del Brexit, però no pas fent un altre referèndum. Segons l’advocat general del Tribunal de Justícia de la Unió Europea, Manuel Campos Sánchez-Bordona, el govern de Theresa May pot revocar de manera unilateral l’activació de l’article 50 dels tractats europeus, que contempla la sortida d’un estat membre de la unió.

Per a Sánchez-Bordona, l’activació de l’article 50 ‘és, per definició, un acte unilateral d’un estat part i una manifestació de la seva sobirania. La revocació unilateral també seria una manifestació de la sobirania de l’estat sortint.’ De totes maneres, l’advocat considera que la revocació unilateral només es pot contemplar en ‘certes condicions i límits.’

En aquest sentit, considera necessari notificar de manera formal al Consell Europeu la intenció de retirar l’activació de l’article 50. A més, Sánchez-Bordona creu que cal ‘respectar les normes constitucionals internes.’ En l’argumentació posa d’exemple el cas del Regne Unit i explica que si el parlament va votar la sortida de la UE, també hauria de fer el mateix si se’n desdiu.

De totes maneres, l’advocat creu que la revocació de l’article 50 té ‘un límit temporal’, en referència als dos anys de negociacions que s’obren una volta un estat demana formalment de sortir de la UE. En el cas del Regne Unit el termini expira al març. Finalment, Sánchez-Bordona considera que tot el procés ha d’estar regit pels ‘principis de bona fe i de cooperació lleial’, una manera subtil de dir que no es faci servir l’article 50 per tensar negociacions amb Brussel·les.

L’advocat general del TJUE ha fet aquestes consideracions en un plet al tribunal de Luxemburg en el qual diversos diputats escocesos cerquen aturar l’entrada en vigor del Brexit. Les conclusions del lletrat no són vinculants, però solen coincidir amb les decisions del TJUE. En els pròxims dies el tribunal haurà de dictaminar si el Regne Unit pot revocar de manera unilateral l’activació de l’article 50 dels tractats europeus.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb