La campanya engegada des de diversos fronts per a situar les eleccions en l’escenari imminent, descartant el referèndum, de moment ha tingut resultats contraris als esperats. Tots els integrants de Junts pel Sí, principalment Esquerra Republicana i el Partit Demòcrata, han tancat files rebutjant les eleccions i concentrant-se en la convocatòria del referèndum, acordat o unilateral.

Ahir la portaveu del PDECat, Marta Pascal, va afirmar que ara no és moment d’obrir el debat sobre la successió de Carles Puigdemont com a candidat a les properes eleccions catalanes perquè la prioritat és ‘fonamentar les estructures del partit’ i ‘ampliar la base’ perquè guanyi el ‘sí’ al referèndum, una votació que va remarcar que es farà aquest 2017. De possibles candidats a futures eleccions se’n parlarà ‘quan toqui, quan hi hagi una escenari electoral immediat’, que no el hi ha ara, va dir.

Pascal responia així a les especulacions sobre qui serà el candidat del partit després que Carles Puigdemont hagués tornat a reafirmar la seva decisió de no ser el candidat.

Per la seva banda el president d’ERC, Oriol Junqueras, tornava a repetir la seva aposta pel referèndum i no les eleccions en una piulada sobre l’informe que va presentar ahir VilaWeb, analitzant les dades del GESOP. Segons aquestes dades en un referèndum unilateral hi haurà una participació del 63 per cent i un vot del 79 per cent a favor de la independència. Malgrat les grans expectatives que les enquestes donen al seu partit Junqueras ha repetit una vegada i una altra que el seu únic objectiu ara és fer el referèndum.

Per a reafirmar-ho Junqueras va piular la frase, ja famosa, de Puigdemont: ‘Referèndum o referèndum’.

Els darrers dies des de diversos mitjans de comunicació i partits polítics s’ha insistit en una suposada convocatòria immediata d’eleccions, en comptes del referèndum previst, com a molt tard, pel mes de setembre.

 

+Editorial de Vicent Partal: 63 per cent de participació i 79 per cent de sí: aquest és el tema

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb