BARCELONA, 15 (EUROPA PRESS)

El públic d’origen local de la Fundació Joan Miró de Barcelona s’ha duplicat en els dos últims anys, que ha passat del 8,16% de 2014 al 18% aquest any, segons dades de la fundació facilitats a Europa Press.

En una entrevista d’Europa Press, la directora de la Fundació Joan Miró, Rosa Maria Malet, ha atribuït part de la pujada a la celebració dels 40 anys de la fundació i a la nova presentació de la col·lecció estable de l’artista català que ha obert portes a la primavera.

La fundació ha rebut sobre 430.000 visitants aquest any, un 4,5% menys que l’any anterior, si bé el percentatge de públic local ha passat del 14% de 2015 al 18%, i la baixada de visitants podria tenir relació amb el tancament d’espais per emprendre la reforma de la col·lecció Miró.

A diferència del director de la Fundació Antoni Tàpies, Carles Guerra, que alertava que a penes el 18% del públic del museu era local, el fet que el 82% dels visitants del museu sigui població estrangera “no és preocupant” per a Malet.

“Ho veuria d’una forma preocupant si féssim una baixada descomunal de públic local o succeís algun cataclisme. Aquests fluixos es poden donar”, ha dit Malet.

“No em sembla que de moment sigui alarmant”, ha tancat la directora de la fundació que ha al·legat l’existència d’estadístiques que parlen que la població usuària de projectes culturals està formada per una quota determinat de persones, i que l’augment continuat d’oferta ha provocat una atomització del públic.

En el cas de la Fundació Joan Miró, ha reivindicat l’Espai 13 com un lloc que es poden veure propostes d’artistes emergents joves amb inauguracions molt concorregudes per part del públic més jove, que ha estat considerat la baula perdut dels museus.

Malet ha celebrada l’acollida generada per la nova ordenació de la col·lecció mironiana en els espais que el mateix arquitecte Josep Lluís Sert va dissenyar amb Miró per mostrar la seva obra.

“IMPORTANT LLEGAT”

La nova exposició s’ha convertit en la cristal·lització del projecte emprès anys enrere de reforçar l’estudi de Miró i del seu “important llegat” format per obres d’art, material preparatori d’obres i biblioteca particular.

“Aquesta línia de reforçar l’estudi de Miró ha pres visibilitat amb un replantejament de la col·lecció”, ha insistit Malet, que ha confiat a l’èxit de les exposicions previstes per a 2017 i que giraran entorn de Miró i al poeta Paul Éluard i les influències de l’art sumeri en l’obra de Miró i Henry Moore, entre d’altres.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]