La solució del trencaclosques parlamentari espanyol es complica cada dia més. El PSOE ha explicat ara que voldria governar bo i sol, malgrat tenir tan sols 90 diputats dels 350 que hi ha al congrés espanyol. El secretari d’organització del partit, César Luena, ha dit: ‘Per trajectòria i tradició preferim un govern en solitari.’ A més, diuen que no cercaran mai el suport dels independentistes —en referència a ERC i DL—, tot i que no han explicat com configuraran una majoria al marge del PP sense aquest suport extern.

Mentrestant, Podem continua pressionant per fer un govern de coalició amb el PSOE i IU, però ara demana la meitat dels ministeris, a més de la vice-presidència per a Pablo Iglesias. La màxima complicació d’aquesta opció està en les forces internes del PSOE, que volen un pacte amb el PP. Majoritàriament, és la vella guàrdia socialista amb alguns barons destacats.

El PP, després de la jugada de divendres de Mariano Rajoy, espera el desgast de Pedro Sánchez, que mira de fer equilibris entre els dos sectors del seu partit. L’estratègia del PP consisteix en un govern tot sol, amb el suport en la investidura de Rajoy, o bé un govern de concentració amb el PSOE.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.