El PSOE proposa una llei de plurilingüisme

  • Es planteja també crear un ministeri de cultura

VilaWeb
Redacció
14.06.2016 - 02:21

El PSOE vol dignificar la cultura i garantir-ne l’accés a tots els ciutadans i per aquesta raó ha incorporat en el seu programa electoral un ambiciós paquet de mesures, entre les quals destaca una llei de reconeixement de la pluralitat lingüística d’Espanya, recuperar el Ministeri de Cultura i reduir l’IVA cultural.

Ho han explicat aquest dilluns la candidata del PSC per Barcelona i secretària d’Estudis i Programes del PSOE, Meritxell Batet; l’exministre i portaveu socialista a l’Assemblea de Madrid, Ángel Gabilondo, i el segon tinent d’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, que han estat els encarregats de presentar les propostes dels socialistes en matèria de cultura a la seu barcelonina del PSC.

La llei de pluralitat lingüística que proposen els socialistes té l’objectiu de defensar i promoure a tot Espanya –i a l’estranger a través de l’Institut Cervantes i les comunitats autònomes– totes les llengües oficials “com a patrimoni cultural” que identifica els ciutadans i enriqueix el país.

Gabilondo ha reivindicat el valor de la llengua perquè és “convivència i relació, i cal defensar-la sempre”, i ha destacat que estima Catalunya, el PSC i el català, una llengua que comprèn i que vol aprendre a parlar bé.

Al marge de defensar la pluralitat lingüística, la primera mesura que s’aprovaria en el primer consell de ministres d’un hipotètic futur Govern espanyol del PSOE seria reduir l’IVA cultural del 21% al 10%, i mantenir el superreduït del 4% dels llibres, també els electrònics.

Si el PSOE arriba al Govern espanyol també recuperarà el Ministeri de Cultura perquè desenvolupi una política que respongui a una concepció federal d’Espanya i promogui la pluralitat cultural i lingüística.

Incrementar de manera sostinguda la dotació de cultura en els pressupostos generals de l’Estat, aprovar una llei de participació social i del mecenatge, i reformar la llei de propietat intel·lectual per fer efectiva la protecció i els drets del creador són altres de les mesures del programa.

Els socialistes entenen que la cultura és una eina indispensable també per garantir la cohesió social i per això aprovaran una llei sobre el dret d’accés a la cultura en col·laboració amb les autonomies i els ajuntaments, amb mesures especialment dirigides a les persones amb discapacitat, ancians, menors i col·lectius vulnerables per raons socioeconòmiques.

També aprovaran un Estatut de l’Artista per atendre la professió cultural com una realitat específica que reflecteixi la intermitència en la contractació i la cotització, i potenciar la igualtat de gènere i la conciliació, a més de recuperar l’educació artística i musical en l’ensenyament obligatori.

Aquest últim punt “el va fer desaparèixer” el PP amb la Llei Orgànica per a la millora de la qualitat educativa (Lomce), una iniciativa que va destruir la igualtat d’oportunitats a l’accés a la cultura, ha criticat Batet.

La cultura és per a Batet un instrument fonamental per al desenvolupament personal i hauria de potenciar-se, especialment en moments de crisi: “Però el PP ha optat per destruir-la i tractar-la amb insensibilitat”.

Ha resumit que els socialistes tenen tres grans objectius per “tornar la cultura al lloc que li pertoca”: col·laborar amb el sector i donar pas a una política d’Estat per a la cultura, ampliar el dret d’accés a la cultura i potenciar que sigui un sector determinant per a la creació de llocs de feina, així com canviar el model de creixement.

Gabilondo ha destacat que actualment la societat es regeix pels “diners”, en què només es valora els diners i es valoren les coses en termes monetàris, i ha reivindicat la cultura com a eina de dignitat i de creixement.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any