El PSC evita que el parlament reprovi Gonzàlez-Cambray

  • ERC, Junts, la CUP i els comuns aproven que s’incompleixi la sentència del 25% malgrat les divergències sobre la defensa de la immersió

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
07.04.2022 - 18:01
Actualització: 07.04.2022 - 20:01

Un canvi de parer del PSC a darrera hora ha evitat que el Parlament de Catalunya reprovés el conseller d’Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, per la manca de resposta a les demandes de diàleg i negociació de la comunitat educativa i per la falta d’atenció a les seves propostes. Els socialistes han retirat una esmena que havien presentat a una moció de la CUP que demanava que la cambra desaprovés la gestió del conseller i que el govern el destituís. “No ha estat capaç de dialogar i arribar a acords amb la comunitat educativa”, deixa el text. Per a obtenir el suport necessari, la CUP havia acceptat una demanda del PSC d’eliminar la tercera raó que incloïa la redacció inicial: la reprovació de Gonzàlez-Cambray “per no garantir el model d’immersió lingüística”. ERC ha acusat la CUP d’intentar aplegar el PSC i la dreta a costa de la immersió només per seguir una estratègia de desgast del conseller. Aquest moviment feia preveure que tota l’oposició votaria unida en contra de Gonzàlez-Cambray. Però els socialistes s’han fet enrere a última hora i han retirat l’esmena, en un gest que arriba després de l’acord per a modificar la llei de política lingüística rubricat pel PSC amb els socis del govern i els comuns.

La diputada dels socialistes Esther Niubó ha justificat el canvi dient que els ciutadans i el sector educatiu ja havien reprovat el conseller “de manera unànime”, i el PSC s’ha acabat abstenint en la votació del punt original, igual que els comuns. El tomb dels socialistes ha causat malestar a la CUP, quan tot apuntava que la reprovació parlamentària tiraria endavant. “L’he sentit a la cambra demanant la seva dimissió”, ha respost a Niubó la diputada de la CUP Nogaye Ndiaye, que ha acusat ERC, Junts i el PSC de formar un “tripartit encobert”. Niubó li ha replicat que ells no havien demanat mai que Gonzàlez-Cambray dimitís, tot i haver-ne criticat la gestió. El PSC també s’ha abstingut en el punt que pretenia que el parlament instés el govern a destituir el conseller.

El parlament insta el govern a no aplicar el 25% de castellà

Malgrat que la distància entre els socis de govern i la CUP és molt gran en la defensa de la immersió lingüística en contra de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, els tres partits i els comuns han votat a favor de no aplicar la resolució judicial que el castellà sigui llengua vehicular i s’usi en un mínim d’un 25%. Paradoxalment, però, discrepen sobre la manera de fer-ho. Malgrat que Junts va congelar la seva implicació en el pacte, ha defensat l’acord dels quatre partits sobre la immersió, que a criteri seu implica no aplicar la sentència, però, alhora, protegir els centres, cosa que consideren que no fa la reforma de la llei d’educació de Catalunya que promou la CUP perquè s’estableixi el català com a única llengua vehicular a l’ensenyament. Aquesta posició l’ha defensada la diputada de Junts Anna Erra, que ha demanat a la CUP que s’afegís al pacte. Segons Erra, l’acord preserva la immersió –”està intacta”, ha dit– i alhora posa per davant de tot el país, la llengua, les escoles, abans que el partit. En un moment en què Junts cerca el suport de la comunitat educativa i de les entitats en favor de la llengua, les paraules d’Erra feien evident que Junts continua defensant l’acord i que es manté dins el consens inicial, malgrat la reacció inicial de congelar la seva participació.

També amb el suport d’ERC, Junts i els comuns s’ha aprovat la moció de la CUP per a instar el govern a garantir a tots els centres la immersió lingüística, “basada en el català com a única llengua vehicular”, i que el Departament d’Educació assumeixi la responsabilitat de defensar-la. Curiosament, però, la CUP ha criticat el pacte dels quatre partits perquè sostenen que no blinda la immersió i situa el castellà com a llengua d’aprenentatge. Les diferències sobre com s’ha de blindar el català no han impedit, malgrat tot, que els independentistes i els comuns votessin plegats.

ERC, Junts i la CUP refusen una moratòria per al nou calendari escolar

Si el PSC ha salvat Gonzàlez-Cambray de la reprovació i de la petició de destitució, la CUP ha sumat els seus vots als dels socis de govern per a refusar l’establiment d’una moratòria mínima d’un curs per al nou calendari escolar amb l’objectiu de poder debatre’l amb la comunitat educativa, tal com demanava una altra moció dels comuns i tal com ha proposat el Consell Escolar de Catalunya. Fonts parlamentàries atribuïen el vot de la CUP a un aval al president, tenint en compte que va ser Pere Aragonès qui va anunciar, amb Gonzàlez-Cambray, que el curs escolar començaria el 5 de setembre, sense tenir l’aval de la comunitat educativa. Malgrat això, la CUP havia inclòs en la seva moció un punt perquè se suprimís l’ordre del calendari. Aquesta proposta ha tingut l’aval del PSC, dels comuns, de Vox i de Ciutadans, però el PP s’ha abstingut i no s’ha aprovat per un vot. En canvi, el parlament sí que s’ha manifestat a favor de donar un període de transitorietat de tres anys als centres per a aplicar els nous currículums i estabilitzar el personal interí i laboral. La cambra també ha aprovat que s’estableixi un marc de diàleg “efectiu i permanent” amb la comunitat educativa per aplicar les “mesures i innovacions” que afectin el sistema amb acords consensuats.

A partir de la moció dels comuns, la cambra també s’ha pronunciat sobre la gratuïtat per a les famílies del P-2 a les escoles bressol públiques. S’ha instat el govern a evitar que la mesura repercuteixi negativament sobre els municipis i es comprometi a crear noves places públiques els anys vinents.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor