ACN Barcelona.-692.000 persones d’entre 50 i 69 anys han estat convidades fins ara a participar al Programa de Cribratge de còlon i recte a Catalunya. Aquesta xifra suposa el 39% de l’anomenada població diana, i es preveu que s’arribi a cobrir el 100% del col·lectiu a principis de l’any 2017. Des de l’entitat AECC-Catalunya contra el Càncer es recorda que aquest programa permet diagnosticar el càncer de còlon de manera precoç i tractar-lo en estadis inicials, quan la supervivència és molt més elevada, i subratlla que aquest tema continua sent una de les prioritats de l’entitat. Es tracta d’una prova, diuen des de l’organització, que “et pot salvar la vida”.

Durant l’últim trimestre del 2015 i els primers mesos del 2016 el programa s’ha iniciat a totes les comarques de Catalunya on encara no estava implantat. Segons AECC-Catalunya contra el Càncer, al conjunt de l’Estat hi ha actualment una “situació de desigualtat” en la implantació dels programes de cribratge de càncer de còlon. Algunes comunitats com el País Basc tenen el 100% de la població diana coberta, mentre que a d’altres com Madrid, Andalusia o Extremadura se’n cobreix poc més del 7%. Des de l’entitat es destaca que això significa que, a Espanya, “el risc de morir per càncer de còlon depèn del lloc de residència”. Davant aquesta situació l’entitat ha reclamat a les comunitats que no tenen una cobertura estesa del programa de cribratge, que accelerin els terminis d’implantació per “evitar morts” i “acabar amb una situació de desigualtat i clara injustícia”. Campanya de conscienciacióAECC-Catalunya contra el Càncer alerta també que tot i la progressiva implantació del programa a Catalunya, encara hi ha molta gent que pertany a la població diana que “rep la carta per participar però no ho fa per diferents motius”. Es per això que coincidint amb el Dia Mundial per la Prevenció del Càncer de Colòn, aquest dijous 31 de març, l’entitat ha posat en marxa una campanya de conscienciació amb el lema ‘Dóna-li veu. Et pot salvar la vida’. Amb aquesta campanya es vol animar a la gent que forma part de la població de risc a participar en el programa, fer èmfasi en que la prova és “senzilla i indolora” i resoldre tots els dubtes sobre el cribratge i la prevenció d’aquest càncer.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.