El president sortint del Tribunal Constitucional espanyol (TC), Francisco Pérez de los Cobos, el cessament dels quals ha estat publicat en el BOE aquest dissabte, ha incidit que ‘la democràcia no consisteix a votar sobre tot i quan un vulgui’, en referència al referèndum d’independència de Catalunya.

Segons afirma Pérez de los Cobos en una entrevista publicada avui a ‘La Vanguardia’, els projectes polítics que pretenen modificar l’ordre constitucional ‘poden impulsar-se amb total llibertat, però han d’impulsar-se respectant les regles que tutelen els drets de tots, dels quals comparteixen aquests projectes i dels quals discrepen d’ells’.

De fet, recorda que encara que el govern espanyol ha recorregut algunes normes aprovades pel Parlament de Catalunya, també el govern de la Generalitat ‘és un recurrent assidu davant el tribunal i, per cert, sovint reeixit’.

‘El respecte a la constitució i a la llei per part dels poders públics concerneix a l’essència mateixa del sistema democràtic, que no és concebible al marge de la constitució i de la llei’, subratlla el magistrat, que indica també que ‘la legitimitat del Parlament de Catalunya deriva de la constitució’ i no hi ha, per tant, un ‘xoc de legitimitats’ entre constitució espanyola i mandat popular.

Per això, demana que ‘prevalguin el bon sentit i la capacitat de diàleg’ dels responsables polítics des dels ‘pressupostos inexcusables’ del respecte a les lleis i a la constitució i, encara que es mostra partidari d’una reforma de la carta magna per aclarir el Títol VIII (sobre la distribució territorial del poder), perquè el considerar ‘problemàtic’, dubta que ‘el segmentat escenari polític actual’ sigui ‘el més propici’ per fer-la.

‘L’objectiu de la reforma hauria de ser aconseguir un nivell de consens similar al de 1978’, expressa.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]