El president Puigdemont pot respirar tranquil

És incomprensible que el govern espanyol faça tan evident que la reforma de la sedició és pensada per perseguir Puigdemont

Vicent Partal
16.11.2022 - 21:40
Actualització: 17.11.2022 - 08:38
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Per vendre al seu públic, nacionalista espanyol, la reforma del delicte de sedició, els dirigents del PSOE fa dies que propaguen en públic la fantasia que, ara sí, Europa els servirà en safata el cap del president Puigdemont.

Em va sorprendre molt que s’hi referís obertament fa un parell de dies la vice-presidenta espanyola, Nadia Calviño, en una entrevista a la COPE. I us demane permís per citar una part extensa de les paraules que va pronunciar, perquè tan sols així puc explicar com n’és de contraproduent per als seus interessos això que va fer.

Calviño va dir, i va quedar enregistrat: “Deveu recordar que la dificultat d’aconseguir l’extradició de Puigdemont –que és allò que volem tots, és clar: que vinga a Espanya, que comparega davant la justícia i complesca la pena que li corresponga–; si ho recordeu, la dificultat de l’extradició és que el nostre tipus penal de la sedició no existeix en els altres països. I em sembla un pas endavant important d’alinear-lo amb els països del nostre entorn. […] Insistesc que per a mi la reforma del delicte de sedició pot afavorir que en un moment determinat hi puga haver una extradició que no hi va ser en el passat per culpa d’aquest tipus [penal] anòmal que no existeix en altres països.”

Aquesta declaració implica d’una manera molt clara que el parlament espanyol ha fet, o farà, aquesta polèmica reforma del codi penal –entre més coses– amb l’ànim de perseguir judicialment una persona, en aquest cas un polític. Cosa que, per tant, implica un ànim, una voluntat de persecució individual, que és incompatible amb el règim jurídic d’una democràcia. En una democràcia les lleis no es fan o es canvien ad hoc per a perseguir una persona en concret. Les lleis es fan o es canvien per l’interès general del país, mai per a perseguir una persona i encara menys si és una persona que fa política. Això, en tot cas, és el comportament típic d’una dictadura.

Que, a més, ho diga la vice-presidenta del govern ho fa tot encara més gros. Si ho digués un polític menor, de segona fila, l’estat espanyol encara podria defensar-se argumentant que era una interpretació personal. Però això no és raonable quan ho diu tan clarament la vice-presidenta, i amb totes les lletres, després d’haver-ho insinuat el president mateix.

En relació amb això, el president Puigdemont i la resta d’exiliats poden, si es pot dir així, respirar tranquils. El govern espanyol ha parat la trampa, però el govern espanyol mateix hi ha caigut, en la trampa.

I ho han fet simplement perquè no entenen les regles més bàsiques de la democràcia. No entenen, tot i els constants revessos judicials europeus, que el Primer d’Octubre no es va cometre cap delicte ni hi va haver cap delicte en el comportament del parlament i del govern. O que, si de cas, la que va cometre un delicte va ser la seua policia. No els cap en el cap una cosa tan fàcil d’entendre com aquesta. I com que no els cap en el cap perden els nervis i el control i aleshores regalen a la defensa de l’exili català el millor argument que podria somniar per a defensar-se: que això és una persecució, ara més demostrable que mai.

Dit tot això: Junts i la CUP ja han dit que votarien contra aquesta reforma del codi penal, presentant-hi alternatives. Però i Esquerra? Lamentablement jo no tinc cap dubte que hi votaran a favor, entre més coses perquè –com explica bé Josep Casulleras en aquest article– aquesta reforma que es proposa és una mena d’amnistia per al sottogoverno, pensada per arreglar les coses dels seus. I també perquè després de la impetuosa eixida matinal del president Aragonès, penjant-se la medalla, ara vejam qui diu que tot això no és perfecte. Però ja s’han fet a la idea de les conseqüències que pot tenir això? S’estaran callats mentre el PSOE diu i torna a dir que la reforma pactada amb el govern català és feta per empresonar Puigdemont? Perquè una cosa és salvar-te tu i una altra de ben diferent, vendre un compatriota per salvar-te.

 

PS. Avui farem a Palma una altra sessió de l’Assemblea de Lectors de VilaWeb, oberta a la participació de tothom. Serà a les 19.00 a Ca n’Alcover. La següent sessió la farem a Perpinyà el dissabte 26 de novembre a les 11.00 al Casal. Hi esteu convidats.

VilaWeb necessita del vostre suport. Si voleu, i podeu, us demanem que us feu subscriptors perquè és gràcies als qui ja ens ajuden que podem seguir creixent. Imagineu el que podríem arribar a fer amb el doble de subscriptors que tenim ara!

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Pere Subirana
Pere Subirana
16.11.2022  ·  22:09

Discrepo. L’1 O es vacometre un gran delicte. Un gran delicte contra el poble català, el de la traició dels líders que van impedir la independència. Aquest és el gran delicte del qual ningú en parla.

Josep Usó
Josep Usó
16.11.2022  ·  22:12

No hi ha més llums que les que es veuen. Els nacionalistes espanyols continuen ancorats en l’antic règim. I els dirigents d’esquerra no semblen massa brillants, per dir-ho suaument.

Marià Puig
Marià Puig
16.11.2022  ·  22:14

Escoltant els polítics espanyols, és normal que pensis si som, sols nosaltres, els que veiem que el que diuen, no és de sentit comú. Perquè arribaríem a la conclusió, que tenen el cervell malmès i que no hi ha cap esperança de reforma. Molt trist i preocupant tot plegat.

FERRAN FUERTES
FERRAN FUERTES
16.11.2022  ·  22:14

Algun dia s’haurà d’explicar els pactes entre el PSOE i ER, mitjançant els quals els primers provaran de neutralitzar l’independentisme, i els segons provin de ser la convergència autonomista del segle XXI

Josep Jallé
Josep Jallé
16.11.2022  ·  22:36

El President Puigdemont segueix essent, ja en solitari, la peça de la caça major del conglomerat del Estat, inclosos els socis de la “taula de pa-parrupeig”. Avui, en una conferència a Les Franqueses, l’exvicepresident Josep Costa ho ha recordat. També que axó de la sedició mai ha estat cap delicte imputable arreu de Europa. No per fer com que s’anul·la deixa de ser esborrat el que es persegueix. Com un esquer per la caça amb una “taula de pa-parrupeig”. Tenim sort de que son maldestres sense esmena. I casi totes les pensades (és un escriure) els esdevenen accions com a bumerangs. Rucs de mena, sense adreçador. Salut!.

Jaume Bonet
Jaume Bonet
16.11.2022  ·  22:47

Veig clar que ho diuen per tenir els seus contents i llevar arguments al PP… però noc crec que sien tan ases de no veure que el dir-ho juga en contra de l’extradició … i és que crec que ja no la desitgen (l’extradició). Volen que en Puigdemont es reti i s’entregui com feren els altres, però no detenir-lo per la força, perque temen que això provocàs un revifament de la mobilització independentista.

Joan Benavent
Joan Benavent
16.11.2022  ·  22:59

Patètics, psoe i companyia. Aquests toreros de la democràcia plena (de merda) ni tan sols arriben a entendre la base, allò més elemental, que “les lleis es fan o es canvien per l’interès general del país, mai per a perseguir una persona i encara menys si és una persona que fa política.” No ho fan pas només en aquest cas particular. No saben, ni ho volen saber, què és governar i legislar per interès general del país. Aquest principi els escau massa. El parell de mots “interès general” el fan servir com a mera propaganda, res més que això, sense adoptar cap compromís, per omplir el guió com qui diu, perquè fa patxoca i prou. Per a aquests farsant no té cap sentit ni significa res. El primer d’octubre els únics qui sí que van delinquir van ser ells, els castellans i els seus uniformats, no pas nosaltres, els catalans que vam votar. Mai ho reconeixeran, però. Aquesta gent no té remei. I si ells són patètics i uns farsants, a casa nostra n’hi ha que els superen, que van més enllà de tot.

Núria Coma
Núria Coma
16.11.2022  ·  23:03

Resumint, estem governats a Catalunya i españa per gent molt i molt justeta que es mira cadesqú el seu melic,cosa que redueix molt el camp visual.. llavors resulta que arriben a un acord i el manifesten de manera contradictòria..
Tot un triomf per als que no érem allà…s’han retratat a gust. Els uns per patriotes españols idiotes i els altres per traïdors catalans idiotes.
Felicitats!! Sobretot a ERC, us heu perdut tant que us ha sobrepassat l’eixample, l’hegemonia, la masoveria i sobretot la mentida.
Visca Catalunya lliure !!*!!
Felicitats bonics, aneu fent
,

Jaume Riu
Jaume Riu
16.11.2022  ·  23:05

PERÒ NO HO ENTENEN
La meva àvia que havia nascut a La Pobla de Lillet el segle XIX, m’havia regalat uns aforismes savis que de tant en tant els trobo ben actuals.
A l’editorial llegeixo les paraules a la COPE de Nadia Calviño la vicepresidenta del govern de Madrid que, amb gran naturalitat com si fos la cosa més normal del món, vol recordar la dificultat d’aconseguir l’extradició de Puigdemont -que és allò que volem tots-, i que vingui a Espanya, que comparegui davant la justícia i compleixi la pena que li correspon. Ho diu així, de forma imprudent, perquè està convençuda de compartir el que pensa tothom, i no té cap dubte que l’extradició de Puigdemont és una veritat absoluta malgrat les patacades que han rebut “incomprensiblement” a Brussel·les, a Schleswig-Holstein o a l’Alguer, per exemple. És aleshores quan m’ha vingut al cap un aforisme de la iaia Maria:
– Els castellans ja saben prou com som els catalans, però no ho entenen.

Pere Guarch
Pere Guarch
16.11.2022  ·  23:06

“Per vendre al seu públic nacionalista espanyol”. Efectivament, són afirmacions que no poden servir com a argument d’autoritat. Deixeu de fer llistes de presumptes traïdors, si us plau.

Camí Tous
Camí Tous
16.11.2022  ·  23:06

“I també perquè després de la impetuosa eixida matinal del president Aragonès, penjant-se la medalla, ara vejam qui diu que tot això no és perfecte”.

Molt ben dit Sr. Partal amb ironia fina i també el paperot fet pel president i seguidors seguint, al dictat del partit, l’ordre (no és pot dir de cap altra manera) de les lloances al “dissimulat pacte”.

Quina vergonya que fan.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
16.11.2022  ·  23:22

Compte, que aquesta gent sempre fa trampes.
El seu objectiu és guanyar, en termes de partit o en termes nacionals, i tenen ben estudiats els moviments.
Resulta sorprenent el que està dient el govern espanyol respecte de la persecució del president Puigdemont, més la desqualificació del TC a la JEC, o del TS a Barrientos i al TSJC. Sembla que s’estiguin tirant sorra a sobre.
Podria ser un parany.
Però també podria ser que hagin entrat en guerra entre ells. Tan de bo!

Paola Polacco
Paola Polacco
16.11.2022  ·  23:24

He rigut de cor amb el comentari de la Núria Coma. Gracies Nuria!

joan rovira
joan rovira
16.11.2022  ·  23:25

Si la diferència entre la veritat i la mentida és una qüestió de maldat intrínseca; la traïció, en tant que premeditada i planificada, posa un preu o recompensa a la maldat.

Ambdues poden ser ocasionals o compulsives. Els trastorns personals diferents, també. Però, les conseqüències de la traïció, en tant que imprevisibles, són més lesives.

Generalment, estàs atent a la mentida de l’adversari; però, no t’esperes la traïció, per un preu o una recompensa, d’algú amb qui has dipositat un mínim de confiança.

Lluí Mor
Lluí Mor
16.11.2022  ·  23:32

Senyor Partal, entenc perfectament que al acabar l’artícle, voste ho te de dir aixi, “….vendre un compatriota per salvar-te”.
Ara bé, això no és el cas, el president Puigdemont per ERC no és un compatriota, és l’autentic enemic a batre. L’odi els ha trastocat la raó fins al punt que arrosegarien el partit a la miseria (Déu ho vulgui) per veure al president engarxolat i fer-ne la riota de tots els ñols.
El dimoni s’ha apoderat de la seva anima definitivament i San Pere els tancarà les portes del Cel……Amen.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
16.11.2022  ·  23:33

No sóc gens fan del partit del President Puigdemont, però veure’l tractat només de “compatriota” a la darrera frase de l’editorial, m’ha ferit.

El MHP Carles Puigdemon és i representa molt més que un patriota (que, certament, no és poc). I és per això que ERC demostra tant d’odi envers ell.

Vicens, els lectors de vegades no podem o no congreguem amb algunes subtileses gramaticals i/o literàries…

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
16.11.2022  ·  23:49

Ja m’hi vaig acostumant, però bo i així no puc deixar de sorprende’m davant la inmensaa ruqueria i estupidesa dels politics que governen a España,…i a Catalunya! Com es pot ser tan ruc?! Em resulta misteriós. La vicepresidenta del govern de España surt i diu una sèrie de bajanades que no fan altre cosa que perjudicar-la, a ella, al seu govern i a España. El president Aragonès li falta temps per a festejar i fer-se l’important amb la llei que “deroga” la sedició, mostrant així descaradament el seu objectiu purament partidista que res té a veure amb Catalunya sinó amb la “salvació” (?!) de España.

La única explicació raonable és que tant Calviño com Aragonès es creuen el que diuen; sí,sí,…s’ho creuen!!! I Sanchez evidentment també. O són molt burros o molt cinics i mentiders….Em temo que allò primer!

Que tinguem sort, perquè els pitjors enemics són sempre els rucs…

Miquel Amorós
Miquel Amorós
17.11.2022  ·  00:14

Companys lectors i opinadors, gràcies en tenim dels espanyols, que són tan rucs.
Us recordeu quan dèiem que el Rajoy era una màquina de fer independentistes ?
Ara, amb el PSOE, a l’independentisme li va pitjor perquè els socialistes sempre han sabut enganyar-nos.
Com no van de cara com el PP, aconsegueixen primer enganyar-nos amb falses promeses i subterfugis, i segon, aconseguir la col·laboració de la quinta-columna catalana, també anomenada tercera via, que són aquells de la no-independència i peix al cova. Ideologia Pujol.

Però el PSOE, malgrat la intel.ligencia o ‘puteria’ exhibida fins ara pel supervivent Sánchez, té un taló d’Aquil.
.les que és el Deep-State, que li te més por que a una pedregada. I per això fan aquestes ‘cagades’ com això de la Calviño, perquè tenen por i venen la reforma com un triomf pel Deep State, sense importar-lis les conseqüències a Europa.
Perquè mireu com es comporten a Europa. Com uns abusananos patriotes completament segurs que tot el que fan és bo per Espanya.
Ja ho deia aquell que la Unitat d’Espanya està per sobre de tot. Absolutament de tot.

El PSOE enganya els seus patriotes i ER enganya els nostres.
Si mireu canals com La 13, allà li diuen traïdor al Sánchez i cia. De la mateixa manera que nosaltres titllem de traïdor al Junqueras i al cigronet i cia.

Però mireu el que li ha passat al Barrientos: ‘Roma no paga traïdors’. Perquè no són de fiar ni pels uns ni pels altres. No sigui que també els acabin traint.

I els traïdors, al final acaben pagant els seus excessos.

Perquè ja ho diu el refrany: Un traïdor és pitjor que un enemic.

PS. M’ha agradat la dita de la iaia Maria de’n Jaume Riu. És ben veritat.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
17.11.2022  ·  00:24

I bé? Nadia Calvino diu el que diu perquè s’ho pot permetre, perquè viu en un estat on aquests pronunciaments no fereixen la sensibilitat de ningú.

Esperar que Europa aguanti totes aquestes bajanades és una altra cosa. Si se’n afarten posen pasaar dues coses: a) que engeguin Ñ a pastar, b) que engeguin les lleis a pastar. I tenint en compta que la UE només és un club d’estats, què voleu que is digui? Molt em temo que farà el segon. Tampoc és que la vella Europa sigui a dia d’avui model de res per molt que ens entestem en dir que sí, que respecten per sobra se tot els valors democràtics. Temps al temps.

Frederic Varela
Frederic Varela
17.11.2022  ·  00:24

Amb un apunt galdós a la història de Catalunya, ERC quedarà per sempre més com el col·laborador necessari en l’intent de destruir Puigdemont i tot el que aquest representa. Per si en tenen cap dubte d’aquest paper de Judes, el Gobierno español els hi recorda alegrement cada dia. Però si a Europa encara queda una mica de sentit de la dignitat i de la justícia, no se’n sortiran.

Marcel Barbosa
Marcel Barbosa
17.11.2022  ·  05:05

Missatge de l´estat espanyol: Tot ho fem per caçar el delinqüent major. Missatge del govern català del 155:Quins fruits que dona la taula de la vergonya. Fastigosos uns i d´altres, el poble català no us ho perdonarà mai, i mai vol dir mai.

enric llopis
enric llopis
17.11.2022  ·  05:44

I pensar que encara hi ha “catalans” que encara tenen intenció de votar Junqueras i ER!

PAU BOLDU
PAU BOLDU
17.11.2022  ·  05:44

Per continuar 4 anys més de GOBIERNO.155 DE ESPAÑA.UNA, psoe.podemos.erc, han de mostrar al REBECO PUIGDEMONT ben caçat i engarjolat. Trofeu de caça i de guerra, que el Sanchez i el seu Junqueras exhibiran per Españacom cal

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
17.11.2022  ·  06:29

Suposem que el PSOE s’en surt i que l’any 2023 s’elimina la sedició i se substitueix per aquest nou agreujament dels desordres públics. Pot aplicar-se retroactivament per jutjar fets de sis anys abans? Pot avui ser jutjat algú en base a lleis que no eren vigents quan tingueren lloc els fets?

Carme Garcia
Carme Garcia
17.11.2022  ·  06:51

Vicent Partal, comenta que tot esta fet per salvar el sottogoverno. ER esta disposada com sigui a ampliar la base i es rebaixa tant per a poder arreplegar els votants de PSOE/PSC, i fins i tot els de Cs, i ara amb la gira de la vedette Junqueras per llatinoamerica el que esta , es , demanant el vot dels que fins ara votaban a Comuns ,que es la comunitat llatinoamericana.
Dic això perquè es vegi clar que aquesta gent de ER el únic que els importa es el poder i no li importa gens Catalunya, ampliant-se com a partit de la manera que sigui fent de Judes amb els seus ex companys.
Ara qui es el Judas? esta molt clar aquell que piulava aquell 26 de Octubre les famoses 155 monedes.
Tot i així els que sortiran perdent seran la gent que surti a manifestar-se i que la judicatura vulgui.
NO ENS ATURARAN, TOTS A LA MANIFESTACIÓ DEL 6 DE DEÇEMBRE.

Agustí Delgado
Agustí Delgado
17.11.2022  ·  06:58

Ahir deia El Nacional que Sánchez havia confessat davant els dirigents del G20 el “problemón” que per a ell havia estat arribar al govern i trobar-se amb la declaració d’independència del Parlament de Catalunya del 27 d’octubre de 2017, però que ara això ja estava solucionat. O sigui que gràcies a ERC fa veure als dirigents del món que el problema entre Catalunya i Espanya ja no existeix. Crec que això mereix una bona reflexió, perquè és el quid de tots els errors d’aquest govern que tenim a la Generalitat.

Jordi Sanahuja
Jordi Sanahuja
17.11.2022  ·  07:40

En defensa de ERC, s’ha de tenir en compte que estar al servei d’Espanya els hi està porta molta feina. Primer han de contribuir a fer la llei -la Elisa Beni del Nacional sap de bona font que han sigut advocats catalans, que dono per suposat vinculats a ERC, qui han confeccionat la reforma de la sedició-, després han de difondre les bondats de la nova llei a tots els Media que controlen, és a dir a pràcticament tots a Catalunya, i finalment han de estat molts atents a totes les bestieses que faran i diran els espanyols, com la de la Calviño, per amagar-les, treure-li importància o argumentar-ho amb giragonses impossibles. Tot un repte per aquests nous feixistes: enganyar en les seves intencions, enganyar en les seves conseqüències i amagar la voluntat del PSOE al aprovar la llei. Deu n’hi do. I Bildu, PdCat i el PNB; què els hi passa?. Ja no els importa la democràcia i els drets ciutadans?. Aprovaran aquesta llei?. No entenc què estat passant amb tants i tants que creia fermament que estaven al costat de la ciutadania i la democràcia.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
17.11.2022  ·  08:02

Els dirigents d’ER volen el seu poder i enrequiment si és que no ho són, però els simples votants.
feu el favor de treure’s les venes
dels ulls. Ho és que ells tampoc se senten Catalans .

Belén Solé
Belén Solé
17.11.2022  ·  08:12

Això no era allò del “fumus persecutionis”? Necessiten semblar demòcrates i civilitzats davant d’Europa però alhora volen venjança per fer contents els espanyols. Democràcia orgànica.

Pep Agulló
Pep Agulló
17.11.2022  ·  08:15

ERC: D'”INDEPENDENTISTES CONSTITUCIONALISTES” A SIGNAR L’EXTRADICIÓ DELS EXILIATS…

És del tot impensable, però a Espanya és normal que el deliri espanyolista els situï sempre per sobre d’això que en diuen democràcia. Quan no és un jutge, és un polític o un periodista o una famosa, o un torero, és igual, són nacionalistes supremacistes…Qui xerra, paga (por la boca muere el pez).

Les declaracions de la vicepresidenta de fer una llei per detenir un enemic, un polític que més enllà dels Pirineus no s’hi veu el delicte, hauria de tenir conseqüències, tant a dins com a Europa… I mentrestant no hi ha cap llei que pugui extradir el corrupte exmonarca.

Però la reforma de la llei té un aspecte més sinistre perquè està dissenyada per reblar els indults d’ERC i segurament per habilitar políticament Junqueras sempre que signin a favor d’extradir Puigdemont i reprimir les bases de l’independentisme, que és el que diuen oficialment pel que és la llei…

I també amb aquesta maniobra dividir definitivament l’independentisme.

Aquest govern de tan baixa legitimitat d’Aragonès, que ja va declarar-nos la guerra l’11-S, ara donarà un pas més de rosca recolzant activament, firmat en paper de l’Estat, la repressió contra l’independentisme i els exiliats. Tindrà conseqüències…

Potser quan ens hi posem, primer haurem de passar comptes a la Generalitat, abans de l’assalt definitiu…

Carme Tulleuda
Carme Tulleuda
17.11.2022  ·  08:31

Vol dir, senyor Partal, que no ho fan expressament?
En Sánchez presumeix que ha conseguit la pau social i el “reencuentro” s Catalunya.
Un Puigdemont emmanillat, enviat des de Brussel·les i portat directament a la presó….portaria disturbis, manifestacions, mobilitzacions. Interesa això?
Esquerra vol un president-màrtir.2 que no és d’ERC?
És molt millor que torni com ho van fer la Serret i la Gabriel no?
L’independentisme és desmoralitzasria. Això sí que és interessant.

Albert Miret
Albert Miret
17.11.2022  ·  09:05

L’Aragonès i el Junqueras han passat per tres estadis contradictoris en poc menys d’una setmana.
Estadi 1. Gran eufòria i glòria per la proposta del gobiernete de ehhhpanya.
Estadi 2. Gran garbuix d’adjectius després d’haver llegit, però no entendre la proposta del Gran Triler.
Estadi 3: Proclamació de la sàvia frase que el farà famós a tot el món com a gran estadista, se suposa que després que algú li llegís i expliqués el document en qüestió: “Ningú estarà pitjor que abans”.
Estadi 4. S’adona que la frase proclamada era insuficient. Què faltava dir? “Que ningú estarà pitjor que abans, excepte el Junqueras, que estarà molt millor perquè es podrà presentar a les eleccions i fotre-li el lloc”… Molt fluixet es va poder sentir: “i la mare que el va parir”!

Joan López
Joan López
17.11.2022  ·  09:16

Cuan diem ERC traidors,no es cap insult,es una veritat malauradament contrstada dia a dia. ERC ha sigut el pitjor que li ha pasat a Catalunya i els catalans.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
17.11.2022  ·  09:36

Primer un apunt als subscriptors, fa 5 anys que la ER del Gran Botifler Oriol Junqueras ha perdut el dret de dur la “C” de Catalunya a les seves sigles. Per a mi, mentre no foragitem a Oriol Junqueras i acòlits, no podran recuperar la C, quan parlem posem només ER.

Segon, Vicenç tot i que la notícia és la patinada de la Calviño, ens concentrem massa en el PSOE i ens oblidem de la important aportació d’ER als espanyolistes, ens desviem de que tot això és culpa del rancuniòs Junqueras i l’egoisme d’ell i de la seva cúpula.
Es volen salvar ells, volen portar a la inútil Marta Rovira, tot al preu de facilitar la persecució del poble de a peu. És la referència que fas a salvar el seu sottogoverno venent Catalunya i els catalans.

No entenc el paper decepcionant de Bildu, si és que dona suport a aquesta llei i no vota em contra. Si puc entendre el botifler dels convergents del PdCat idèntic al de ER. Però sense aquesta traïdoria la “reforma” no tiraria endavant. Tal com estem és millor que continuï la llei de sedició, car la judicatura europea s’encarregarà de tombar-la.

És patètic, indignant, vomitiu, etc., etc., veure a l’Aragonès cantant les bondats de la “taula de la vergonya” i el seu “gran” resultat “derogant” la llei de sedició.
Mentre a ER el botifler Junqueras es manté amb certa discreció per a poder intentar arribar a la presidència, deixant cremar-se a l’escolanet.
Només espero, desitjo, que els independentistes honestos però crèduls, que encara hi quedin, deixin de votar-los en totes les properes conteses electorals (jo ja ho vaig fer fa 5 anys), votin, això sempre, i votin altra partit o llista electoral que tingui como a eix central la independència, aconseguint així foragitar aquesta cúpula botiflera i recuperar la veritable i assembleària ERC.

Jaume Viñas
Jaume Viñas
17.11.2022  ·  09:36

Totalment d’acord amb el darrer comentari de Pere Subirana.

Jordi Alou
Jordi Alou
17.11.2022  ·  10:07

No son tant rucs els dirigents Ñols però si com a primitius en valors humans els hi surt de les entranyes el brot del franquisme Perseguir ara a Carles Puigdemont hi posen tota la paperassa perquè no poden enviar un sicari a segrestar-lo això ja seria molt gros per la UE per tancar els ulls

Berta Carulla
Berta Carulla
17.11.2022  ·  10:16

Potser el que passa és que España té el relat a Europa guanyat. Encara no ho sabem. El nostre relat és desesperadament tou, fluix, i negligeix en moltíssims punts. Sense el relat no anem enlloc.

He trobat un vídeo d’un català que es diu Jordi Castellà. Al seu perfil de tuiter hi diu això:

Regidor i portaveu del Grup Municipal de Primàries Canet de Mar, advocat, telemàtic, apassionat per la història i per la llibertat del meu país!

El vídeo m’agrada (tot i que el so no és gens bo) perquè demostra tenir molt clar que la batalla només la podem guanyar amb un relat desacomplexat i just. I a tuant en conseqüència. Escolteu-lo tot:

https://youtu.be/HYoGnLPfuO8

Gerard Palacín
Gerard Palacín
17.11.2022  ·  10:23

Trobo molt assenyada l’explicació que ens fa Sr. Partal. I tal com diu vostè és incomprensible que el Govern Espanyol mostri tan clarament les seves cartes, la seva poca cintura, i el seu menyspreu als ciutadans i a la democràcia.
En qualsevol altre país amb més tradició democràtica, la ministra Calviño hauria hagut de dimitir per la bajanada que va dir, o per reconèixer el perfil tavernari del seu govern.

Oscar Bernades
Oscar Bernades
17.11.2022  ·  11:19

Una altra possibilitat és que és més prioritari calmar el “macizo de la raza” que apuntar-se el tanto de capturar el president Puigdemont. A l’estat profund indiscutiblement li interessa capturar el president, per demostrar que és invencible i omnipotent. Ara bé, al govern es guia per coses molt més peremptòries i ara el seu principal interès és, primer tenir el suport d’Erc ben lligat i segon que no l’acusen de malespanyol-traïdor….per això aquestes declaracions de taberna.

Melitó Camprubí
Melitó Camprubí
17.11.2022  ·  11:26

Molt encertat el primer pàrraf de l’editorial.
Els camins de la política són enrevessats però em sembla evident que amb el nostre treball conjunt, dins i fora, fem moure una mica el govern de l’estat i , per tant, el context. No és poca cosa, és molt. Només cal repassar la història.
Hi ha el no, hi ha el sí …i hi ha el potser. Tothom és lliure de triar opció i, si s’aplica en fer un treball seriós, tot serveix.
“Res no és mesquí” va dir el poeta dels humils.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
17.11.2022  ·  12:36

Totalment d’acord amb el savi comentari d’en Pep Agulló.
08,15. No vull ni puc afegir-hi res més. Moltes gràcies !!

Mercè Arderiu
Mercè Arderiu
17.11.2022  ·  12:41

Al meu entendre si mai aconseguissin l’ extradició, que la veig impossible per una cosa tan simple com les declaracions de la sra Calviño perque atempten a la presumpció d’ innocència, no veig com podrien celebrar cap judici en contra d’ ell ja que el judici ja es va fer, les proves a favor i en contra es van practicar i, per tant no es podria celebrar un nou judici sobre uns fets que ja van ser jutjats a no ser que s’ anul.les l’ anterior, amb les conseqüències que tindria, i se’ n fes llavors un de nou pera tots els encausats, la qual cosa per raons òbvies seria ciència ficció en termes jurídics.

Carles Serra
Carles Serra
17.11.2022  ·  12:47

I tant Sr. Pep Agulló 8:15 i tant que tindrem que passar comptes amb aquest d’ER i de molts “polítics” sense escropuls ni dignitat catalanets/catalanetes.
LA MENTIDA, com ja fa dies ja va comentar en Fachín

Josep Soler
Josep Soler
17.11.2022  ·  12:53

No hi afegire res mes del que crec que abastament ja han dit els opinants anteriors.
Que clar resulta comprovar la alegria dels d’ERc i del PSOE per poder aplicar el correspondent escarment a l’enemic en comu, que es el MHP Puigdemont.
Fins cal creure que no tancaran la Seu de Via Laietana fins que el proclamat home bo de la historia, despres de la detencio del President (si es que es fa) hi doni el vist i plau.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
17.11.2022  ·  12:57

Per poder valorar els “nostres” dirigents, convido tothom qui vulgui a llegir-se aquest text, traduït, d’en José Martí, fill de valencià i canària, un dels màxims dirigents, si no el màxim, de la independència cubana:
https://ca.wikisource.org/wiki/Tres_herois
De passada, també és molt interessant de veure aquesta pel·lícula, on es presenta els anys d’infantesa i de jovenesa, anys de formació, de José Martí:
https://www.facebook.com/mmsc1996/videos/jos%C3%A9-mart%C3%AD-el-ojo-del-canario/763938394235266/

Jordi Torres
Jordi Torres
17.11.2022  ·  12:59

Que tota una “Vicepresidenta del Gobierno” digui el que va dir, a mi no em sembla fruit de la imprudència o del desconeixement. Per força han de ser conscients que les seves paraules els hi aniran en contra en cas d’un improbable procés d’extradició del president Puigdemont. Aquestes declaracions tan cridaneres serveixen per acontentar els sectors més ultres de l’espanyolisme, de dins i fora del seu partit. Crec que a hores d’ara tots tenen coll avall que no podran extradir fàcilment al president legítim de Catalunya per jutjar-lo a Espanya, amb el codi penal de l’enemic.

PEPE PEDREGAL
PEPE PEDREGAL
17.11.2022  ·  13:02

La reforma del CP, ha estat pactada pel Junqueras i la Rovira amb Farsánchez, tres persones poc fiables en tots els sentits, serà un fiasco polític i social. L’exili cada cop més potent i sobretot lleial i valent amb el seu poble.

Maria Angels Fita
Maria Angels Fita
17.11.2022  ·  13:05

“vendre un compatriota” ……ah!
Sr. Partal, ER ha venut a molts compatriotes.

Prepareu-vos, periodistes, a parlar del retorn de la Marta Rovira poc abans del Nadal.

Ells son rucs.
I nosaltres? Semblem ases paralitzats.

La iaia Maria del Sr. Riu si que en sabia.

Mercè Duran
Mercè Duran
17.11.2022  ·  13:35

Encara tenim dubtes de que ER no té ètica , ni dignitat , ni vergonya ni res que se li assembli?
Quan veig en Junqueras em recorda aquells capellans atribilaris que comandaven les milícies carlistes més retrògrades i carnisseres

Mariano Padrós
Mariano Padrós
17.11.2022  ·  13:55

Nuria Coma, brillan definició,
“Estem governats a Catalunya i españa per gent molt i molt justeta que es mira cadesqú el seu melic,cosa que redueix molt el camp visual.”

Adrià Arboix
Adrià Arboix
17.11.2022  ·  14:38

La Nuria Coma ho clava…!

Andreu Sancho
Andreu Sancho
17.11.2022  ·  15:05

Si els politics catalans s’haguèssin cregut les seves pròpies llenos de desconexió, ja no estariem parlant d’aixó.
Els que es diuen a ells mateixos masovers, es pensaven que podrien fer d’amos, però mai deixaràn de ser el que son, obedients servidors d’España. La llibertat s’exerceix, no es demana. Qui se sent lliure actúa lliurement. Quina llàstima tot plegat!

Antoni Sans
Antoni Sans
17.11.2022  ·  16:06

Escriu Rosa:
Aquí teniu la valoració que n’ha fet el mateix President Puigdemont d’aquest pacte ER-PSOE

https://twitter.com/KRLS/status/1593253331052695556?t=66xspB0cjhkP-mINxaeXpg&s=08

XAVI PERAL
XAVI PERAL
17.11.2022  ·  16:36

A Madrid ja deuen tenir força enllestit el museu del “a por ellos” a on els súbdits de la corona es passejaran i contemplaran, amb delit i complaença, tota mena d’objectes i fotografies que recordaran l’atac i el saqueig que vam patir l’1 O, s’hi podran veure urnes confiscades, trossos de vidres trencats, votants amb porres encastades al cap, estelades esparracades, àvies ensangonades….
Hi ha una sala, la principal, envellutada de vermell amb una melodia constant de “clásicos españoles”, que de moment roman tancada i el seu somni humit seria de poder posar-hi al bell mig el “cap d’en Puigdemont”.
Val a dir que tot aquest dispendi anirà a càrrec nostre i també val a dir que la cúpula d’ERC està fent molts mèrits per fer-se amb un bon grapat d’invitacions.

Marià Armengol
Marià Armengol
17.11.2022  ·  17:39

Moltes gràcies Jordi Buïl. 12:57 , per l’enllaç dels ‘Tres herois’ !
M’ha fet plorar (una mica) d’emoció!

Jesús Albiol
Jesús Albiol
17.11.2022  ·  19:17

El comentari del Sr partal és exquisit per tan com explica en tan poques línies:
“No entenen, tot i els constants revessos judicials europeus, que el Primer d’Octubre no es va cometre cap delicte ni hi va haver cap delicte en el comportament del parlament i del govern. O que, si de cas, la que va cometre un delicte va ser la seua policia. No els cap en el cap una cosa tan fàcil d’entendre com aquesta.”
No els cap al cap perquè no estem en una democràcia “plena”, sinó “buida”. L’autocrítica, com la justícia, és inexistent.

Roser Caminals
Roser Caminals
17.11.2022  ·  19:28

A mi també em van semblar incomprensibles les declaracions de Calviño, però són tan ineptes en cultura democràtica que no entenen com funciona la llei europea.
I sí, Vicent, ERC aprovarà la reforma perquè contribuiria a assolir el seu objectiu: ensorrar Carles Puigdemont.

Anna Fons
Anna Fons
17.11.2022  ·  19:45

Tinc clarissim que Erc traicionarà al President Puigdemont perque ja ens ha traicionat a tots. Poca vergonyes

Josep Pericas
Josep Pericas
17.11.2022  ·  20:22

No sé si per salvar els seus han venut a Puigdemont, però sí que han venut el poble català: s’eixampla la base de la repressió.

Es diu que depèn dels jutges. Molt menys que abans, ara els jutges estan gairebé obligats a imposar dures condemnes de presó per a fets que abans, per sentit comú, no tenien cap gravetat i es solien deixar passar sense pena (si no era contra independentistes). Però ara estan molt detallats i no deixen marge a interpretació: ocupar un edifici públic, ocupar un edifici privat com un banc, bloquejar un desnonament. Ara, automàticament, cinc anys.

De fet, dir o escriure que es proposa de tallar una via o d’anar a bloquejar un desnonament, o simplement anar a un edifici: tres anys de presó..NOMÉS PER DIR-HO !!

I no queda clar que això no afecti els ja imputats. Com deia Benet Salellas, es pot introduir la interpretació que s’ha derogat la sedició substituint-la per una altra cosa (com que es fa en la mateixa llei…), en principi menys greu. I es podria dir que tal persona hauria de ser imputada per sedició, però com que ha estat substituïda per un altre delicte, doncs ara per aquest delicte, que en ser menys greu, es pot aplicar retroactivament ja que s’està actuant “pro reo” (hauria de posar doble cometa).

En resum: millor no haver tocat res. El servei al poble català l’haurien fet si el que haguessin transaccionat fos el traspàs dels ferrocarrils (amb pressupost) a canvi del suport. Ara el poble (penso sobretot en gent que se sent espanyola) tindrà la impressió que els independentistes només usen el seu vot per a resoldre els problemes personals, no per millorar la vida de la gent. Que potser en altres llocs d’Espanya la pressió dels seus representants fa que no els deixin arraconats els votants, però aquí en comptes d’això usen el vot per resoldre els seus “deutes pendents”. Encara donaran la culpa del desastre ferroviari a l’1-O !!

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
18.11.2022  ·  00:28

Tant “torpe” és el Gobierno d’E?
I ERE tant traïdora?
Costa de creure… la veritat… Sembla que estiguin preparant algun escenari que els hi convé al uns i als altres.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes