El president italià, Sergio Mattarella, ha donat el seu vist-i-plau al nou acord entre la Lliga Nord i el Moviment Cinc Estels per a formar govern a Itàlia. Segons que informa La Repubblica,  la llista de ministres del candidat independent Giuseppe Conte ha rebut l’aval del president.

Conte li ha presentat la llista dels ministres acordats entre els dirigents de la Lliga Nord i el Moviment Cinc Estels, Luigi di Maio i Matteo Salvini. L’acord permet de desblocar la formació de govern i evita la repetició de les eleccions i el govern de l’ex-alt càrrec de l’FMI Carlo Cottarelli formi un govern provisional. Salvini assumeix el Ministeri de l’Interior i Di Maio la cartera de desenvolupament econòmic.

Diumenge Matterella va obrir una crisi constitucional sense precedents en refusar el ministre d’Economia que li va proposar Conte perquè, Paolo Savona, perquè era massa contrari a l’euro i a la Unió Europea. La decisió va provocar crítiques de la Lliga Nord i del Moviment Cinc Estels, així com la renúncia de Conte.

Paral·lelament, Mattarella va proposar a Cotarelli de fer-se càrrec de l’executiu de manera provisional amb l’objectiu de transitar cap a unes noves eleccions el 2019. Al final, però, el president de la república ha acceptat els ministres que li ha proposat Conte.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb