El president del Tribunal Constitucional  espanyol (TC), Francisco Pérez de los Cobos, demana diàleg entre els governs català i espanyol per rebaixar la judicialització del conflicte entre Catalunya i Espanya. De los Cobos ha dit que estava esperançat que la nova etapa de diàleg que vol impulsar el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, serveixi per a reduir el pes de la seva institució en la resolució de les discrepàncies polítiques entre tots dos executius. La judicialització de la política no és positiva –ha dit–, malgrat que de vegades és necessària, i cal que totes les parts s’ajustin al compliment de la llei.

També ha dit que tenia esperances en aquesta nova etapa de diàleg promesa des del govern espanyol. Creu que el conflicte entre Catalunya i Espanya no es pot negar, i que s’ha de resoldre mitjançant acords polítics. Per ell, això serveix per a la judicialització del procés, però també per a les discrepàncies entre administracions en les altres qüestions.

Segons De los Cobos, bona part de les sentències del TC sobre qüestions relacionades amb el procés sobiranista a Catalunya apel·len a aquesta entesa entre les parts per resoldre el problema dins la normativa vigent.

També ha tret importància al fet que algunes de les últimes decisions aprovades pel tribunal no hagin estat unànimes i hagin rebut vots particulars per part de magistrats de l’ala progressista. Va passar a principi de mes, quan tres magistrats van presentar vots particulars contra la sentència que avalava la reforma impulsada pel govern de Mariano Rajoy perquè el tribunal pogués suspendre càrrecs que incomplissin les seves sentències.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.