El PP vol canviar d’urgència la llei del Tribunal Constitucional per castigar Mas

VilaWeb
ACN
01.09.2015 - 12:32
Actualització: 01.09.2015 - 18:11

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El candidat del PP al 27-S, Xavier García Albiol, i el portaveu del PP al congrés espanyol, Rafael Hernando, han anunciat que la seva formació impulsaria una reforma de la Llei orgànica del Tribunal Constitucional per dotar-la de mecanismes per a fer complir les resolucions i actuar contra les persones que les incompleixin. Albiol, que ha apuntat al president de la Generalitat, Artur Mas, ha afirmat que la reforma inclouria multes i la suspensió dels dirigents polítics que fessin cas omís a les sentències dictades pel tribunal.

El PP vol activar la reforma aquesta mateixa legislatura aprofitant la majoria absoluta i dins de la tramitació de la llei de pressuposts generals de l’estat espanyol.

Segons que han anunciat Albiol i Hernando, es tramitarà per la via d’urgència. La reforma dotaria el TC de capacitat per a sancionar i suspendre funcionaris, dirigents i autoritats que no acatessin les resolucions.

Albiol ha fet una crida a la resta de formacions contràries a una eventual declaració unilateral d’independència (DUI), i en especial a Unió Democràtica de Catalunya (UDC), perquè abonessin la reforma quan es tramités al congrés.

Albiol: ‘La broma s’ha acabat’
Xavier García Albiol ha afirmat que la reforma era la garantia que ningú no tornaria a incomplir les resolucions del TC. ‘És un missatge molt clar a aquells que volen trencar Catalunya de la resta d’Espanya que la broma s’ha acabat’, ha sentenciat.

Així mateix, ha subratllat que era la prova més clara perquè ningú no pogués proclamar la independència de Catalunya, atès que dotava de recursos el TC perquè els funcionaris i les autoritats executessin les resolucions i sentències. ‘També dota el TC de mecanismes per a actuar respecte de les persones, autoritats o funcionaris incomplidors’, ha conclòs.

Rafael Hernando, per una altra banda, ha apuntat que a través d’aquesta proposta el Partit Popular pretenia de donar ‘les eines necessàries’ al Tribunal Constitucional per tal d’executar les sentències una vegada escoltades les parts. ‘Alguns hauran de tenir al cap que les decisions que adoptin no els sortirà de franc’, ha subratllat.

Tots dos han parlat al congrés després de la reunió que han tingut, en què també ha assenyalat que a través d’aquesta iniciativa el Partit Popular volia ‘reforçar l’estat de dret, la tutela judicial efectiva dels drets dels ciutadans i les competències del TC’.

Segons Hernado es tracta d’una proposició de llei per a reforçar les competències del Tribunal Constitucional en matèria d’execució de sentències i que passa per ‘reforçar l’estat de dret’. Així mateix, la iniciativa pretén de garantir ‘el respecte de les sentències del TC i dotar-lo de mecanismes perquè es compleixin’.

‘Ja fa uns quants anys que hi ha hagut desacatament de sentències per alguns organismes’, ha dit el portaveu popular al congrés, i ha afegit que això s’havia d’acabar. ‘Quan les normes no són suficients per a garantir el compliment de les lleis i les sentències del TC cal adaptar les normes’, ha explicat.

Aquesta proposició de llei es tramitarà per la via d’urgència i se’n farà una lectura única durant el ple per a l’aprovació definitiva dels pressuposts prevista per a mitjan octubre.

Albiol demana a Unió i al PSC que facin costat a la iniciativa
El candidat del PP a les eleccions del 27 de setembre, Xavier García Albiol, ha volgut estendre aquesta iniciativa a la resta de grups parlamentaris i de manera molt especial a Unió Democràtica de Catalunya. ‘Vull demanar a Unió que faci costat a aquesta proposta si realment està en contra de la declaració unilateral d’independència’, ha manifestat. Respecte al PSOE i al PSC, Albiol ha manifestat que ara es veuria si els diputats i diputades socialistes actuaven amb ‘coherència’ respecte del procés català.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes