El PP anuncia accions legals i mobilitzacions contra el nou model educatiu que prepara el govern valencià

  • La presidenta del PPCV denuncia “manca de transparència i participació” i considera que el projecte afavoreix la immersió lingüística

VilaWeb
ACN
21.09.2016 - 14:36
Actualització: 21.09.2016 - 15:27

La presidenta del PP valencià i portaveu del grup parlamentari a les Corts Valencianes, Isabel Bonig, ha anunciat que la seva formació anirà als tribunals per impugnar el nou Programa Plurilingüe Dinàmic, que prepara el govern valencià per substituir l’actual model educatiu. Bonig ha valorat als passadissos del parlament el nou projecte, l’esborrany del qual va ser presentat dimarts, assenyalant que ha mancat transparència i participació i acusant la conselleria d’Educació de dur ‘una política sectària i d’adoctrinament’. En la seva opinió, el departament té dissenyat un full de ruta per a la imposició del model d’immersió lingüística al País Valencià, amb el beneplàcit de Ximo Puig i la vice-presidenta Mónica Oltra. ‘És corró d’esquerres, ideològic, i així ho denunciem, i a més vàrem mostrar la nostra indignació perquè aquest esborrany és un xantatge a les famílies’, ha indicat. La posició del PP contrasta amb la del sindicat educatiu majoritari, STEPV, que creu, en canvi, que el decret té un perfil molt baix i és poc ambiciós, perquè, en la seva opinió, no assolirà els objectius que hauria de tenir una escola plurilingüe ni garanteix l’extensió del català.

Segons l’esborrany fet públic per la conselleria dimarts, el model elimina la doble línia lingüística actual, valencià i castellà, i estructura l’ensenyament en sis nivells de competència lingüística adaptats al Marc europeu comú de referència, del Bàsic 1 a l’Avançat 2. Els consells escolars de cada centre decidiran, amb majoria de dos terços, des de quin nivell volen partir, en funció del seu programa actual i l’entorn sociolingüístic. El govern valencià ha indicat que l’aprenentatge de les llengües es farà de manera integral, sense que cada centre pugui apostar per una o altra, i amb una taula d’equivalències de certificacions lingüístiques segons el nivell.

En finalitzar els nivells intermedis i avançats, els propis centres podran acreditar la competència lingüística en valencià i en anglès, sense necessitat que els alumnes s’hagin d’examinar en les proves de la Junta Qualificadora de Coneixements del Valencià o en les Escoles Oficials d’Idiomes. El decret es basa en el Programa Plurilingüe Dinàmic, per adaptar-se a la diversitat d’entorns socials i lingüístics valencians i s’estructura en sis diferents nivells: Bàsic 1 i 2, Intermedi 1 i 2, i Avançat 1 i 2. Les diferències entre nivells són la distribució d’hores vehiculars en les tres llengües en assignatures no lingüístiques i altres elements de reforç de competència oral. És a dir, quantes hores es fan en anglès, en català i en castellà donada la situació sociolingüística de cada entorn educatiu.

Així mateix, s’establirà una taula d’equivalències amb els actuals programes lingüístics. Els alumnes que en l’actualitat estudien el que es coneix com Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Castellà (PPEC), que imparteix en castellà totes les àrees excepte l’assignatura de valència, partiran del Bàsic 1. Els actuals Programa Plurilingüe d’Ensenyament en Valencià (PPEV), que tenen el català com a llengua bàsica d’ensenyament i imparteixen en castellà aquesta assignatura i una altra matèria no lingüística, correspondrien al nivell Avançat 1.

El PP veu el model com imposició de la immersió lingüística
Bonig ha anunciat que el PPCV farà actes a les capitals de demarcació valencianes per mobilitzar el partit contra ‘la immersió, model separatista de Catalunya que Marzà, Puig i Oltra volen imposar i que ha estat declarat il•legal pel Suprem’. La presidenta dels populars ha reiterat que els grups d’oposició no han tingut participació i considera que el nou model imposa una llengua sobre una altra. ‘En el PPCV creiem en la llibertat i aquesta comunitat té dues llengües oficials, el castellà i el valencià, que s’han de donar en igualtat. Establir la immersió lingüística, en zones castellanoparlants que estaven exemptes per la Llei d’Ús que s’ha respectat 20 anys és imposició’.

I ha afegit: ‘Parlem valencià i el defensem, però volem que es respecti el castellà i que els nens no tinguin dues línies, una de qualitat que sigui en valencià i en anglès i una altra de menys qualitat que serà la de castellà i anglès, perquè no és just. Els nens han de tenir de sortida les mateixes oportunitats. Mostrem el nostre rebuig a aquest esborrany perquè és un xantatge als pares i al professorat’, ha dit Bonig.

STEPV, per la seva banda, lamenta la manca de valentia del nou govern. A través d’un comunicat el Sindicat de Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) va mostrar decepció dimarts amb la proposta de la conselleria, en considerar que no compleix amb els objectius esperats de situar el català com a llengua vehicular de l’ensenyament sobre la qual construir un model plurilingüe.

Valora com a especialment greu i critica la falta de valentia del nou govern el manteniment de l’exempció al valencià en el sistema educatiu. Així mateix, lamenten que no hi hagi cap mecanisme que garanteixi que els centres s’acolliran en un futur als programes avançats, que són els únics que garanteixen l’ensenyament en valencià. ‘L’administració ha optat per incentivar l’alumnat amb acreditacions en valencià i anglès si opten pels nivells intermedis i avançats però no hi ha cap mecanisme que garanteixi l’adopció d’aquests programes per part dels centres, ni tan sols després de les avaluacions cada quatre anys’, remarquen.

Més notícies

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any