El ple del Parlament de Catalunya votarà dilluns el pressupost de la cambra, que ha obert una altra disputa entre JxCat i ERC. La junta de portaveus ha endreçat el calendari parlamentari després de la suspensió del ple d’aquesta setmana a conseqüència del temporal Glòria. Finalment, hi haurà un ple dilluns on, a més del pressupost, es farà el debat monogràfic sobre corrupció impulsat per Cs. JxCat i ERC tenen temps fins abans de la votació per a intentar arribar a un acord sobre el pressupost del parlament, que habitualment s’aprova amb un acord ampli entre els grups. Si es produís, s’hauria de reunir la mesa ampliada per a aprovar la modificació del projecte abans de la votació. A hores d’ara, JxCat no garanteix tornar a votar-hi a favor si no arriba a un acord amb ERC. Cs i el PP, que a la mesa ampliada li van donar suport al costat de JxCat, tampoc no ho faran. De manera que els comptes poden arribar al ple sense suports i amb la disputa oberta entre els dos socis de l’executiu.

Als passadissos del parlament també plana la incertesa sobre la decisió que prendrà el Tribunal Suprem sobre les mesures cautelars demanades per Quim Torra perquè no s’executi la inhabilitació decretada per la Junta Electoral Central espanyola. El PSC i Cs han demanat al president del parlament, Roger Torrent, que encarregui un altre informe als lletrats perquè es pronunciïn abans que es produeixi la primera votació del ple de dilluns, on és previst que Torra exerceixi amb normalitat el seu dret a vot. Depèn de Torrent i de la mesa demanar-lo o no. El darrer informe dels serveis jurídics, tanmateix, va concloure que la inhabilitació decretada per la JEC és nul·la de ple dret i raona que Torra pot ser president per més que perdi l’escó, una tesi que també ha defensat el gabinet jurídic del govern de la Generalitat.

Dimarts, a més, alguns dels presos polítics tornaran al parlament per a comparèixer a la comissió d’investigació de l’article 155. Oriol Junqueras, Raül Romeva, Dolors Bassa, Jordi Turull, Josep Rull i Joaquim Forn tornaran a prendre la paraula a la cambra, que Junqueras i Forn no trepitgen des de la declaració del 27-O i, la resta de consellers, des del 22 de març del 2018, quan es va fer el debat d’investidura de Turull. Dimecres és previst que el pressupost de la Generalitat arribi al parlament. Els debats en comissió dels comptes, amb els consellers respectius, es faran divendres 31, dilluns 3 i dimarts 4.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb