El ple de l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat avui la modificació del Pla General Metropolità que obligarà els promotors d’habitatge i de grans rehabilitacions a destinar un 30% de la nova construcció a habitatge social i que ampliarà el dret de tanteig i de retracte a tota la ciutat. Els grups municipals de Barcelona en Comú, el PDECat, ERC, el PSC i la CUP i els dos regidors no adscrits Gerard Ardanuy i Juanjo Puigcorbé han votat a favor de la mesura de reservar el 30% de nova promoció a habitatge protegit, mentre que el PP i Ciutadans hi han votat en contra. Ciutadans, però, s’ha abstingut en la votació sobre l’ampliació del dret a tanteig i retracte a tota la ciutat.

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ha celebrat l’aprovació de la iniciativa. Considera que es tracta d’un pas endavant en les polítiques d’habitatge perquè promou l’ampliació del parc de pisos socials a Barcelona i perquè garanteix el dret a un habitatge digne i assequible a persones en risc o situació d’exclusió residencial. La taula confia que aquesta aprovació serveixi per fomentar iniciatives semblants a d’altres municipis.

L’organització social insta les diferents administracions a fer un front comú per intensificar la col·laboració en polítiques d’habitatge i treballar per assolir el que consideren un repte urgent: augmentar el parc d’habitatge social a Catalunya, actualment situat en el 2% quan la mitjana europea és del 15. Això suposaria augmentar l’oferta en uns 230.000 habitatges.

Des de la Taula del Tercer Sector es proposen mesures com la creació d’un fons d’inversió social, l’accés als habitatges buits en mans d’entitats financeres. el reforç del sistema d’ajuts al lloguer i també a les entitats socials, revertir la desprotecció de l’arrendatari a la llei d’arrendaments urbans i la creació d’un sistema d’ajuts a la rehabilitació per als habitatges adquirits per les entitats socials.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb