Aquesta setmana s’ha mort Llorenç Planes, un dels líders històrics del nacionalisme català, autor d”El petit llibre de Catalunya-Nord’, un text del 1974 que va canviar per sempre la imatge i la realitat dels catalans del nord.

Llorenç Planes va nàixer en una casa de pagès a Costoja (Vallespir) el 1945, a prop de la frontera d’estat. Passà la seva joventut pels voltants d’aquest ròdol i només va ser quan féu 16 anys que començà a allunyar-se de la terra nadiva. Se n’anà primer a Perpinyà per a estudiar el batxillerat i més endavant a Tolosa on estudià enginyeria agrònoma. En el pròleg del llibre es defineix com ‘un home de frontera’ i reflexiona sobre el que significa viure a cavall de dos estats però formant part d’un mateix país.

La seva trajectòria professional el portà més al nord encara, hagué de passar dos anys a Dijon en una escola de funcionaris del Ministeri francès de l’Agricultura i després del servei militar, visqué uns quatre anys a Orlhac (Alvèrnia) i d’ençà el 1975 va residir a París abans de tornar a la Catalunya del Nord uns quants anys després.

Donà classes d’agricultura a Tesà (el Rosselló), alhora que fou encarregat d’aquesta matèria a la Universitat Catalana d’Estiu de Prada (el Conflent) des del 1973, des d’on procurà tractat de manera comuna els problemes dels agricultors de la Catalunya del Nord i de la Catalunya del Sud. Va col·laborar amb el Grup Cultural de la Joventut Catalana i amb el Comitat Rossellonès d’Estudis i Animació (CREA). Del 1970 al 1978 fou redactor de La Falç. El 1986 fou un dels fundadors d’Unitat Catalana, i el 1989 substituí Andreu Barrere en la presidència, càrrec en el qual fou renovat el 1993. Fou regidor (1995-2001) i tinent d’alcalde (1998-2001) de Sant Nazari de Rosselló.

Llorenç Planes, però, passarà a la història del país sobretot pel seu volum ?El petit llibre de Catalunya-Nord’. Inspirat per l’analogia amb Euskadi Nord. Planes va proposar el terme Catalunya Nord per a referir-se a les comarques del nord del país i aquella proposta va canviar per complet la visió del propi país que tenien els ciutadans del nord i va ser un element clau per a consolidar la catalanitat al nord de la frontera estatal.

Aquí trobareu el text complet del llibre i aquí a sota les famoses tres primeres pàgines del mateix:

petit llibre.001

+ S’ha mort Llorenç Planes, històric del catalanisme polític de Catalunya Nord

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]