El portaveu adjunt del PDECat al congrés espanyol, Jordi Xuclà, ha registrat una proposició no de llei per debatre al ple la reprovació del ministre d’Afers Estrangers, Josep Borrell, a qui insta a dimitir. La iniciativa recorda que la Comissió del Mercat de Valors espanyola (CMV) ha sancionat el ministre amb 30.000 euros per una infracció molt greu en l’ús d’informació privilegiada per la venda a través d’un tercer d’accions de la companyia elèctrica andalusa Abengoa, de la qual era conseller, just abans que fes preconcurs de creditors. Per aquest motiu, el PDECat proposa un text on el Congrés ‘reprova el ministre d’Afers Estrangers i l’insta a dimitir’. ‘En el cas que no ho faci’, continua la proposta, ‘sol·licita el president del govern que el cessi’.

El text que e PDECat portarà al ple recorda que segons la CMV el ministre d’Afers Estrangers va utilitzar informació privilegiada per fer operacions i ordenar la venda d’un paquet d’accions a nom de la seva ex-muller, Carolina Mayeur, ‘que d’aquesta manera va poder vendre a un preu millor tenint en compte el que podia passar’. 

El PDECat destaca que l’article 227 de la Llei del Mercat de Valors prohibeix els qui disposen d’informació privilegiada fer qualsevol tipus d’operació o comunicar aquesta informació a tercers basant-se en aquesta informació. ‘Aquest fet demostra que el ministre va incomplir aquesta llei en un exemple d’incompatibilitat ètica amb l’exercici del càrrec de ministre’.

Segons el PDECat, un cop sancionat per la CMV, Borrell ha admès que la seva actuació va ser ‘un error’, però no ha assumit ‘conseqüències’, i ‘només per això ja li correspondria dimitir’. ‘Més enllà de la seva ètica personal en aquesta qüestió, el balanç de la gestió dels escassos mesos transcorreguts des del seu nomenament és nefast en múltiples àmbits’, sosté. 

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Vicent Partal
Director de VilaWeb